Alt F3

Als je geboren bent in het derde kwart van de twintigste eeuw dan herken je dit:

Ach, het onderwaterscherm…

Nou niet meteen nostalgisch worden. Volgens een paar (facebook-)kennissen met wie ik dit uitwisselde was dit dé ultieme manier waarop je inzicht kon krijgen in de opmaak van een document én – niet onbelangrijk – je kon de opmaak gewoon zelf aanpassen, simpelweg door codes te kopieren, te verwijderen of toe te voegen. Veel mensen kennen ze nog uit hun hoofd.

Het probleem in Wp5.1 was natuurlijk dat je niet kon zien wat je deed totdat je het geschrift op papier voor je neus had, of – als je haast had en dus geen tijd om het te controleren – het hele spul al naar de drukker was. Het spotten van foute opmaak was in het normale scherm helemaal niet zo gemakkelijk, en al backtrackend was F11 (of Alt F3 als je nog geen toetsenbord had waar F11 en F12 op zaten) dan de redder in nood voor velen. Een echte lifesaver, waar talloze mensen met weemoed aan terugdenken, in de diepgevoelde veronderstelling dat ze iets goeds kwijtgeraakt zijn, dat nooit meer terugkomt, en waar in de huidige tekstverwerkers in de verste verten geen vergelijkbaar equivalent voor bestaat.

In 1991 kocht ik als student mijn eerste desktop pc. Een 386sx met een 14-inch beeldbuismonitor, een toetsenbord en een muis. En daar was dan ook de tekstverwerker die ik – net als veel anderen – toen nog niet kende: Microsoft Word, versie 1.1.

In tegenstelling tot veel van die anderen beheerste ik destijds niet de kunst van het onderwaterscherm, omdat ik Wp4 en 5.1 grotendeels links had laten liggen en zelfs bewust had genegeerd. Ik beheerste – en waardeerde – daarentegen wel zeer snel de kunst van tekstopmaak met WYSIWYG.

Diezelfde mensen uit het derde kwart van de twintigste eeuw weten ook nog wel wat WYSIWYG is. Voor iedereen van eerder of later die het niet kent – het is een engels acroniem dat staat voor: What You See Is What You Get. Oftewel: wat je schrijft komt direct in de juiste opmaak te staan. Je hoeft dus niet meer te wachten tot het uit de printer komt rollen om je opmaakfouten te kunnen zien.

Was het maar zo gemakkelijk. Dit WYSIWYG fenomeen heeft het zaadje gelegd voor een heuse Word-versus-Wordperfect-feud. Verstokte Wordperfectfans zwoeren bij hun onderwaterscherm, waarin je immers alles kon zien en verbeteren, en maakten gehakt van nieuwlichters met hun Word. Andersom keken Wordgebruikers een beetje meewarig naar WP-adepten, die eindeloos moesten snorkelen, op zoek naar de juiste codes, om die te kunnen kopiëren naar een ander deel van hun onderwater-document.

Ik waag mij niet aan een uitgebreide vergelijking (te lang geleden), maar een ding is mij uit die tijd bijgebleven: ik kreeg met Word altijd voor elkaar wat ik wilde, en ik kon voor mijn gevoel meer doen met de opmaak dan in Wordperfect mogelijk was. Word werkte intuïtiever, de opmaak was direct controleerbaar, je werkte er gemakkelijker en vooral sneller mee en maakte als gevolg daarvan ook sneller gebruik van de wat meer ingewikkelde functies, en dat allemaal zonder een uitgebreide cursus. De software was technisch zeker niet beter dan Wordperfect, maar de prettige intuïtieve manier van werken paste denk ik beter bij mij.

Dan is er nog een verdraaid lastig probleem waar veel vroegere WP-gebruikers nog steeds mee worstelen, al schrijvend in hun inmiddels ver de eenentwintigste eeuw in geëvolueerde versies van Word: waarom spuugt mijn printer tekst met ongewenste opmaak uit, die ik verdorie niet kan zien. Wat voert hij toch allemaal uit achter de schermen, en waarom heb ik daar verdulleme geen invloed op? Waarom geeft hij geen opmaakcodes weer? Hadden we WP nog maar…

En je hoort die andere verzuchting ook al weer aankomen: ach, hadden we nog maar dat onderwaterscherm….

Goed nieuws voor deze grijze maar springlevende, nog steeds creatief schrijvende ex-wp’ers: Word kan – surprise, surprise – alle verborgen opmaakcodes weergeven, maar doet dit uiteraard anders dan Wordperfect. En je kunt ze nog bewerken ook, al gaat dat – toegegeven – niet zo snel als vroeger in WP! Probeer maar eens uit:

* Opmaak weergeven: Shift F1
* Alinea- en sectiemarkingen weergeven: ctrl * (= ctrl+shift+8)

Dissertatie van Marian Geurtsen, met zichtbare alineamarkeringen en bewerking van opmaakkenmerken.

Schrijf ze!


Handige tooltjes:

Sneltoetsen Word

Een punt achter Windows 7 .

Het is vandaag 14 januari 2020, de dag dat de support op Windows 7 eindigt. We hebben dit besturingssysteem op onze computers gehad sinds 2009, en het is goed geweest. Windows 7 is vanaf vandaag niet meer veilig te gebruiken, tenzij je je computer van het internet afkoppelt – wat overigens heel goed kan, want het systeem blijft ook zonder veiligheidsupdates wel gewoon werken. Als je niet van plan bent om je computer met Windows 7 los te koppelen van het internet dan kun je het beste verder lezen. Ik zet een aantal alternatieven voor je op een rij die helpen bij het in bedrijf houden van je computer.

Dit is een typisch voorbeeld van een Windows 7 bureaublad.

Windows 7 kwam uit in 2009 en het is eigenlijk best bijzonder dat het na meer dan 10 jaar nog steeds gebruikt wordt. Blijkbaar bevalt het goed en dat heeft zo zijn redenen. Een van de redenen voor het succes is dat het heel stabiel is vergeleken met voorgaande besturingssystemen van Microsoft: XP en Vista. Vista was een regelrechte ramp en sloeg niet aan. Opvolger Windows 8 was evengoed een ramp vanwege de layout van het startscherm dat alleen bestond uit tegels. In versie 8.1 keerde het normale startscherm en het bekende menu voor een deel terug, maar de grote populariteit en stabiliteit van Windows 7 weerhielden veel mensen en bedrijven ervan om er alsnog op over te stappen.

Windows 10 heeft sinds 2015 veel goed gemaakt. Veel computers zijn inmiddels over naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, maar de schattingen zijn dat op dit moment, dus in begin 2020 nog ongeveer 15 procent van de computers werkt met Windows 7. Dat is een niet gering percentage: wereldwijd miljoenen pc’s gebruiken het dus nog.

Zo ziet je bureaublad eruit als je Windows 10 op je computer hebt.

De meeste mensen die hun computer wel hebben geüpgradet naar Windows 10 hebben dat gratis gedaan in 2015. Sindsdien vroeg Microsoft in alle officiële marketinguitingen geld voor het besturingssysteem. Op nieuwe computers wordt standaard Windows 10 bijgeleverd, en ook hier betaal je voor, al is dat vaak onzichtbaar in de totaalprijs van de computer verwerkt.

Maar weinig mensen weten dat het mogelijk is tot op de dag van vandaag om de nieuwste versie van Windows gratis op je computer te krijgen.

Maar weinig mensen weten dat het mogelijk is tot op de dag van vandaag om de nieuwste versie van Windows gratis op je computer te krijgen, als je al Windows 7 (of 8.1) op je computer hebt. Dat kan met de Media Creation Tool, die Microsoft via deze pagina al sinds de introductie van Windows 10 aanbiedt. In vrijwel alle gevallen lukt het om met deze tool computers tot ongeveer 7 jaar oud met een druk op de knop om te zetten naar Windows 10. Ook met wat oudere computers uit de hoogtijdagen van Windows 7 (tussen 2009 en 2012) lukt het vaak nog wel, al is er een wat grotere kans op problemen met de ondersteuning van de hardware.

Veel – maar niet alle – computers die na de introductie van Windows 10 in 2015 nieuw zijn geleverd zijn voorzien van Windows 10. Als je een computer hebt die nog niet werkt met Windows 10 of een wat oudere computer hebt – en met ouder bedoel ik in dit geval meer dan een jaar of 5, dus van voor 2015 – is de overstap naar Windows 10 in de meeste gevallen dus nog prima mogelijk. Je kunt het zelf proberen met de Media Creation Tool en in veel gevallen zal het gewoon lukken om de pc te upgraden. Als je zelf geen zin hebt om het te doen of het eigenlijk niet echt aandurft dan kun je het veilig aan mij uitbesteden.
Bij oudere pc’s en laptops is de kans wel wat groter dat tijdens of na de upgrade kleine (of soms grotere) problemen ontstaan met drivers en oudere hardware die niet goed functioneert onder Windows 10. Dat zou ook een reden kunnen zijn om de upgrade naar Windows 10 aan mij uit te besteden.

Ik kom aan huis in Utrecht en omgeving, dus je hoeft niet met je computer te slepen als je dat niet wilt. Ik reken een vaste prijs van €75 voor het uitvoeren van de upgrade naar Windows 10 *. Je betaalt alleen voor het werk dat ik er aan heb – de Windows 10 software is gratis, op voorwaarde dat er een werkende Windows 7 (of Windows 8.1) aanwezig is op de pc met een geldige licentie.

Heb je een computer (desktop of laptop) van meer dan 10 jaar oud (uit 2009 of eerder) dan zie ik het als een leuke uitdaging om ook die apparaten aan de praat te houden. Je computer was nieuw in de tijd van Windows XP en Vista, dus voor de introductie van Windows 7 in 2009. Bij deze computers is de kans op problemen wel flink groter, omdat de hardware gemaakt is lang voordat Windows 10 er was en er vaak geen (geoptimaliseerde) drivers meer gemaakt zijn voor deze specifieke hardware. In een aantal gevallen past Windows 10 daar een mouw aan en werkt het toch, zij met met minder geoptimaliseerde drivers. In andere gevallen werkt het helemaal niet of blijven problemen de kop op steken.

Als het onderzoek of Windows 10 gaat werken op je oude pc negatief uitpakt, is een nieuwe computer kopen dan het enige wat je nog kunt doen? Goede raad is duur, want een beetje laptop kost toch al gauw zo’n 500 tot 600 euro, want als je minder besteedt kun je over twee jaar weer een nieuwe gaan uitzoeken, is het idee. Ben je aan Windows verknocht dan kies je vanzelf weer een nieuwe Windowscomputer of -laptop. Wil je van Windows af dan kies je voor Apple – als je tenminste het geld ervoor over hebt, want bij Apple betaal je veel. Vooral voor de naam.

“Linux heeft de fijne eigenschap dat het in vrijwel alle gevallen ook gewoon nog werkt op oudere computers van voor 2009”.

Maar wat als je je oude computer best nog een wat langer leven gunt en terugschrikt voor de behoorlijke kosten van een nieuwe? Zijn er dan nog andere mogelijkheden? Jawel: Linux.
Linux doet het goed op heel veel computers, of ze nou net uit de winkel komen of al wat ouder zijn. Linux heeft de fijne eigenschap dat het in vrijwel alle gevallen ook gewoon nog werkt op oudere computers van voor 2009. Het is daarnaast een zeer betrouwbaar systeem waar alles in zit wat je nodig hebt. Het is net zo gebruiksvriendelijk als Windows maar je hebt nooit meer last van virussen en andere malware. En ook geen gedoe meer met opdringerige updates die niet werken.

Een Linux-variant met een bureaublad dat sprekend lijkt op Windows 7

Er zijn varianten van Linux die als twee druppels water lijken op Windows. Als je Windows gewend bent dan stap je zonder problemen over. Office software wordt standaard gratis meegeleverd in de vorm van LibreOffice. Deze Office-versie lijkt heel veel op de Office die je bij Microsoft moet kopen of huren. De overstap is niet moeilijk.

Dit is het standaard bureaublad van de Linux-variant Mint in de Cinnamon versie.

De fijnste eigenschap van Linux is dat het gratis is. Je kunt Linux dan ook gerust zelf gratis uitproberen, en het om te beginnen opstarten vanaf een usb-stick. Als je er een beetje aan gewend bent kun je het permanent installeren in plaats van Windows. Je kunt het ook aan mij overlaten om je oudere Windows computer naar Linux om te zetten. In dat geval betaal je mij alleen voor het werk dat ik er aan heb, dat wil zeggen de installatie en het eventueel backuppen en overzetten van je gegevens. De Linux software zelf blijft altijd gratis.

Meer weten? Je kunt mij bereiken via het contactformulier of mij rechtstreeks bellen.

* Het vooronderzoek voor de upgrade naar Windows 10 kost €30 en is altijd verschuldigd. De uitvoering van de upgrade kost €45 op no-cure-no-pay basis. Extra werk zoals backuppen of overzetten van data of het eerst werkend maken van het systeem dat geüpgradet moet worden (bijv. i.v.m. backup) valt hierbuiten. Als er bij de upgrade problemen ontstaan dan los ik die op binnen redelijke (tijds)marges. Als (voor)onderzoek uitwijst dat upgraden naar Windows 10 met behoud van functionaliteit onmogelijk is of problemen onoplosbaar blijven wordt het Windows 7 systeem behouden of teruggezet. In dat geval raad ik aan om eens na te denken over Linux!

Computer te huur

Wat?

Gebruikte computers verhuren, meen je dat?

Ja. Ik heb er wel een beetje over nagedacht natuurlijk. Wie zou er een computer van mij willen huren? Is huren wel aantrekkelijk genoeg?  Is nieuw niet veel aantrekkelijker? En is marktplaats niet veel gemakkelijker?
Over dat laatste kan ik kort zijn: nee.  Daar is het aanbod te divers voor, en het risico van een miskoop levensgroot.
Vanuit consumentenoogpunt is een nieuwe computer kopen van een gerenommeerd merk met een jaar of meer garantie erop best  aantrekkelijk en huren ligt misschien wat minder voor de hand.  Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Zekerheid!
Kopen geeft een gevoel van zekerheid. Wat je koopt is meestal nieuw en dus bedrijfszeker, is de gedachte. Het idee dat je kiest voor iets nieuws en daarmee ook voor een deel zekerheid koopt geeft voor veel mensen de doorslag. Deze zelfde consument zal vanwege het vermeende gebrek aan zekerheid ook niet zo gauw iets tweedehands kopen. En huren is helemáál geld weggooien, toch?

Wat mij betreft niet. Er is wel een tegenargument in te brengen tegen die zekerheid van het nieuw kopen. Kijk maar naar de garantie op computers. Meestal houdt fabrieksgarantie wel op bij één jaar en kun je een of twee jaar garantie bijkopen  Wettelijk gezien hoort een leverancier een deugdelijk product te leveren dat ook na de garantietermijn zonder problemen blijft door functioneren, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen in het echte leven. Garantie is grotendeels verzekeringstechnische en juridische theorie. In de praktijk heeft iedereen die apparatuur nieuw gekocht heeft het wel eens meegemaakt: een defect apparaat in de eerste paar maanden na het aflopen van de garantie. Defecte computers die net na de garantietermijn de geest geven zijn frustratie nummer één bij veel consumenten en in mijn praktijk zie of hoor ik het ook regelmatig.

Zekerheid?
Is die zekerheid dan eigenlijk wel zo groot als je een nieuwe laptop koopt? Het antwoord is: ja, maar eigenlijk alleen gedurende het eerste jaar, en als er in die periode inderdaad een defect optreedt zul je gegarandeerd veel moeite moeten doen om bij de leverancier om je garantie te claimen.
De grootste teleurstelling moet dan trouwens nog komen: een defect onder garantie claimen betekent vrijwel zeker dat je je laptop enkele weken tot soms enkele maanden kwijt bent. Dat is een zekerheid die je echt niet wilt….

En hoe zit dat dan bij tweedehands, of refurbished zoals dat heet in het jargon? Refurbished betekent gebruikt, goed nagekeken en soms opgewaardeerd. In vrijwel alle gevallen heeft een refurbished laptop of desktop al een paar jaar goed gefunctioneerd en is deze door de eigenaar vervangen omdat hij is afgeschreven. Meestal economisch afgeschreven, maar het komt ook vaak voor dat de laptop bedrijfsmatig te oud is bevonden en daarom niet meer voldoet. Kortom: hij is te old-fashioned voor de veeleisende, meestal zakelijke gebruiker, die liever met het nieuwste van het nieuwste werkt en voor de dag komt.

Bedrijven geven vaak ook technische levensduur op als reden om  voor nieuw te kiezen, maar echte uitval valt eigenlijk reuze mee. Een bedrijf kan het zich alleen niet permitteren dat er uitval is, omdat zoiets veel geld kost wegens productieverlies, veel meer dan een nieuwe computer ooit zal kosten. Dat wil je als slim bedrijf dus vóór zijn. Maar een om technische reden afgeschreven laptop of desktop is zeker niet in alle gevallen rijp voor de sloop en  in veel gevallen goed op te waarderen om nog een tijdje mee te kunnen.

Huren zonder zorgen
Huren heeft voordelen. Anders dan bij kopen heeft de gebruiker weinig risico als er iets vanzelf stuk gaat, en de kans dat de gebruiker voor onaangename verrassingen komt te staan is dus niet zo groot. Als ik computers te huur aanbied kijk ik ze goed na, maak ze stof-vrij en geef ze waar nodig een opwaardering in de vorm van een nieuwe batterij, een nieuwe stroomadapter of soms wat extra geheugen. Elke computer die ik verhuur heeft een geluidloze SSD in plaats van een gewone harde schijf. Geen draaiende delen meer in een schijf betekent allereerst meer bedrijfszekerheid en een langere levensduur. En bovendien is een SSD in vergelijking met een gewone harde schijf ook nog eens veel sneller. Een wat oudere computer is na zo’n metamorfose opeens weer een responsief apparaat geworden.

Refurbished
Een computer die een tweede leven krijgt is een prima keus voor een niet al te veeleisende gebruiker. Je kiest met refurbished apparatuur bewust niet voor het nieuwste van het nieuwste, en betaalt dan ook niet de hoogste prijs. Je krijgt wel een goed nagekeken computer, die nog een paar jaar mee kan. Een refurbished laptop huren is vrijwel risico-loos voor de gebruiker.

Voor wie?
Zoals je misschien begrijpt is een refurbished laptop of desktop van 5 jaar of zelfs (meer dan ) 10 oud geen snelheidsmonster, en zal dat ook nooit worden. Maar als je de computer vooral gebruikt om te internetten, e-mailen, documenten maken of een youtubefilmpje te bekijken dan is dat geen probleem en lukt dat nog allemaal prima.

Eenmalige bijdrage
Ik reken een eenmalige – vrijwillig te verhogen – bijdrage per laptop die bijkomende kosten dekt. Je kunt het zien als een soort entreebedrag voor de huurservice, dat er mede voor zorgt dat ik dit kan blijven doen voor volgende klanten. Het (eenmalige) bedrag verschilt per aangeboden computer.

Voorwaarden
De huurder is persoonlijk verantwoordelijk voor een normale behandeling van het apparaat. Het is niet toegestaan om de laptop door te verhuren of (semi-)permanent uit te lenen aan anderen en fysieke schade aan het apparaat moet door de huurder vergoed worden. Logisch toch?

Onderhoud inbegrepen
Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat onderhoud is inbegrepen. Dat betekent dat ik ongeveer een keer per kwartaal een afspraak met je maak om van afstand ervoor te zorgen dat de computer weer helemaal fris en up-to-date wordt gemaakt, voor een zorgeloze computerervaring.

Software en beveiliging
Elke computer wordt geleverd met een vast aanbod aan Open Source software: Firefox (internetten), Thunderbird (e-mailen), LibreOffice: Writer, Calc en Impress (kantoorsoftware), VLC (mediaspeler) en is voorzien van antivirus en malware beveiliging.


Op dit moment te huur:

Acer Aspire 2920 subnotebook met 12,1″ schermdiagonaal
Geproduceerd in november 2007
Opwaarderingen: nieuwe batterij, snelle SSD,  vers geïnstalleerde Windows 10 (19/9)
Kosten: €18,15 per maand, €75 eenmalig

HP Compaq CQ1100 sff desktop incl. tb, muis, excl. monitor
Geproduceerd in voorjaar 2012
Kleine (sff = small form factor) desktop met (usb-)toetsenbord en muis
Opwaarderingen: snelle SSD, vers geïnstalleerde Windows 10 (19/9)
Monitor (dvi/vga) niet standaard meegeleverd.
Kosten: €18,15 per maand, €85 eenmalig 


Je mag gerust even langs komen om uit te proberen of er iets voor je bij is. Wel  graag even vooraf bellen. Dit zijn mijn contactgegevens.

Is computeronderhoud nodig?

Waarom computeronderhoud?

Klanten vragen mij regelmatig waarom een onderhoudsabonnement voor je computer nodig is. Dat is een goede vraag en heel relevant, want je kunt je afvragen wat er nog te onderhouden valt nu Windows 10 zijn eigen updates allemaal automatisch uitvoert, als je ze tenminste niet zelf bewust tegenhoudt. Ik zal je vertellen waarom vertrouwen op Windows niet genoeg is.

De meeste problemen die ik van klanten te zien krijg hebben namelijk te maken met een (mogelijke) besmetting van hun computer. Een willekeurig probleem dient zich in allerlei varianten aan en is voor een computergebruiker niet altijd direct herkenbaar als een virusbesmetting. Meestal komt het erop neer dat de computer onverwacht gedrag vertoont of niet meer reageert zoals de klant dat gewend was. Er kan dan iets fout zijn gegaan bij een software-installatie of een update, of een schijf begint het te begeven. Die gaan namelijk niet eeuwig mee…

Als het mij niet direct duidelijk is waar het probleem vandaan komt begin ik eigenlijk altijd eerst met scannen. Ik laat meestal een stuk of drie second-opinion malwarescanners een voor een de computer scannen. In veel gevallen vinden die altijd wel een af andere vorm van spyware of – gelukkig minder vaak – veel kwaadaardigere malware zoals trojans, of rootkits. Zo’n besmetting opruimen is daarna geen sinecure, zelfs niet voor de beste antimalware. Meestal is een herinstallatie van het Windows besturingssysteem daarom de snelste en dus de goedkoopste optie.

Mijn doel met het goed onderhoud van een pc is het voorkomen van malware besmetting. Ik doe dat onder andere door regelmatig second opinion scanners te draaien en daarmee vroegtijdig alle vormen van besmetting te signaleren die niet zijn ‘gezien’ door de eigen beveiliging van de computer. Dat klinkt alsof geen enkele beveiliging van een computer waterdicht is, hoe gerenommeerd de malwarebeveiliging die je hebt aangeschaft ook is.  En dat is nou precies wat er aan de hand is: geen enkele beveiligingssoftware ‘ziet’ en ‘pakt’ alle vormen van malware. De meeste beveiliging pakt wel 90 % van alle virussen en sommige pakken 95%. Een enkele goede komt tot 99% , maar geen enkele pakt 100% van alle troep die je pc wil binnendringen.

Hoe komt dat? Simpelweg omdat de beveiligingssoftware altijd achter de feiten aanloopt. Elke minuut worden er door criminelen talloze nieuwe virussen, trojans en rootkits gemaakt en losgelaten op het internet.  De makers van die virussen  verdienen grof geld, omdat ze andere criminelen de gelegenheid geven om in te breken of computers te gijzelen en losgeld te vragen voor de sleutel die je nodig hebt om je computer weer zelf onder je controle te krijgen. De antivirussoftware heeft meerdere keren per dag updates nodig voor nieuwe virusdefinities. Malwaremakers lopen dus altijd een stap voor op de antivirusprogrammamakers.

Wat kun je doen om je computer veilig te houden ?

Ik geef om te beginnen altijd aan mijn klanten aan dat één virus- en malware-scanner goed genoeg is. Twee scanners op een pc werkt alleen maar vertragend en doet meer kwaad dan goed bij het detecteren van malware.

Als je zelf (nog) geen scanner hebt zorg ik om te beginnen dat goede antimalwaresoftware op je pc actief is. Je zou je zelf aangeschafte scanner kunnen laten vallen zodra de termijn afgelopen is, zodat je daar geen extra kosten meer aan hebt.

Is dat het?

Misschien gaat het wat tegen je intuïtie in, maar mijn advies is om niet (te veel) op antivirussoftware te vertrouwen maar vooral op je eigen beoordelingsvermogen om je computer vrij te houden van malware. Ik steek er daarom veel tijd in om mijn klanten te leren om veilig te werken. Regelmatig zit ik een uur bij een klant of aan de telefoon om te vertellen en te leren waar je op moet letten, en wat er mis kan gaan als je adviezen voor veilig werken niet opvolgt. Dat is soms een beetje technisch, maar het voorkomt dat ik om de haverklap virussen van de pc moet halen. In zo’n geval dekt de abonnementsprijs namelijk niet alle uren die ik er in moet steken om de computer op te schonen. Als het toch onverhoopt een keer gebeurt dat je computer besmet raakt zit het opruimen overigens wel bij het abonnement in, maar geen onbegrensd aantal uren. Het is vaak verstandiger en het kost minder tijd om je pc dan opnieuw te installeren.

Als je een abonnement bij mij afneemt zorg ik elk kwartaal voor goed onderhoud: je computer is up-to-date en regelmatig gescand en daarmee veilig. En je kunt mij bellen of mailen als je iets tegenkomt op je pc dat je niet vertrouwt.

Up-to-date

Een zeer belangrijke tweede poot om een veilige computer te houden is het up-to-date houden van alle software op je pc. Dat betekent dat niet alleen Windows zelf maar alle andere software die je gebruikt bijgehouden moet worden, ook software waar je in eerste instantie niet aan denkt of software die je niet dagelijks, of misschien wel nooit gebruikt. Windows 10 wordt wel automatisch geüpdatet, maar dat is dus niet genoeg. Er is op de meeste pc’s  ook veel software aanwezig die niet automatisch geüpdatet wordt. Die software zie je vaak niet: camera-besturing, beeldscherm-besturing, geluidsstuurprogramma, videobewerkingssoftware, fotobewerkingssoftware, media-afspeelsoftware, een officesuite, mailsoftware, en ga zo maar door. Als je al deze software niet up-to-date houdt en dus verouderde software op je pc hebt staan is de kans dat er iemand misbruik van maakt best heel groot. Vooral oudere versies van Adobe Reader en Flash worden graag door computercriminelen misbruikt, en dan is er ook nog Java. Het meest misbruikte stukje software te wereld. Als je Java niet per se nodig hebt zou ik het niet op je pc zetten. Veel klanten weten niet hoeveel risico ze hiermee lopen en ik adviseer dus heel regelmatig mensen om het van de pc te verwijderen.

Kwartaalbeurt

Bij een kwartaalbeurt controleer en update ik álle software en drivers die verouderd zijn, scan ik de computer met een second opinion scanner en kijk ik of de oorzaak kan vinden van eventuele traagheid die misschien optreedt.

De waarde van het onderhoud is vooral dat het veel problemen voorkomt. Dat onderhoud doe ik voor je voor €217,80 per jaar (€18,15 per maand). Dit is overigens mijn tarief voor particulieren, en het ligt al meer dan 5 jaar op hetzelfde niveau.  Mijn zakelijk/zzptarief is €270 ex btw voor een jaar (€22,50 ex btw per maand)

Dat prijs verschil tussen particulier en zakelijk is er trouwens omdat de impact van een niet-werkende pc voor een zakelijke gebruiker veel groter is dan voor een niet-zakelijke gebruiker. Er hangt voor een zakelijke gebruiker dus veel meer af van het beschikbaar zijn van de pc en het onderhoud zelf mag ook niet te lang duren en geen negatieve effecten hebben op de beschikbaarheid. Kortom, ik neem meer verantwoordelijkeheid bij onderhoud van een pc van een zakelijke klant dan bij het onderhoud van diezelfde pc van een particuliere klant.

Is onderhoud ook nodig bij een net nieuw gekochte computer?

Een nieuwe computer zal het zonder dit onderhoud ook wel een tijdje goed blijven doen. Maar uit mijn praktijk weet ik dat een computer van een half jaar oud zonder updates al hopeloos achter loopt en dus kwetsbaar is, en dat allemaal zonder dat je er erg in hebt. Het risico van een malwarebesmetting is na relatief korte tijd daarom al behoorlijk groot.

Meer informatie

Voor informatie over een onderhoudsabonnement kun je mij bellen of mailen via het contactformulier.

De week

Dat was een leuke week. Vier laptops en een desktop computer die weer optimaal zijn ingericht en onderhouden. Daar word ik vrolijk van, en even zoveel eigenaren ook!

Als ze bij mij komen hebben ze meestal al even daarvoor flink ruzie gemaakt met hun oude computer, en in veel gevallen al een nieuwe aangeschaft. Meest gehoorde verzuchting: mijn computer was zooo traag geworden! In een aantal gevallen is de traagheid in combinatie met de ouderdom van de computer volgens de eigenaar dan een reden om naar een nieuwe uit te kijken. Dat is soms terecht, maar vaak niet. Goed preventief onderhoud kan de noodzaak om te vervangen namelijk behoorlijk ver naar voren schuiven.

Mijn klanten hebben vaak dus al een nieuwe gekocht voordat ze mij benaderen. Ik mag de data dan overzetten van de oude naar de nieuwe en de nieuwe inwijden, en optimaal gebruikersvriendelijk maken. Ik doe dat met plezier. Eerst een backup maken van de bestanden en deze op de nieuwe computer terugvindbaar maken.

Het is alleen niet zo eenvoudig als het klinkt. Voordat ik begin met het maken van een backup mag de eigenaar aangeven waar de bestanden staan die ze overgezet wil hebben. Vaak staat alles wel netjes in de mappen die ervoor dienen: documenten in de map Documenten en foto’s in de map Afbeeldingen, enzovoort. Mijn volgende vraag is of de eigenaar niks mist: is dit echt alles? De ervaring leert namelijk dat persoonlijke bestanden letterlijk overal op de harde schijf terecht gekomen kunnen zijn. Vaak stel ik daarom voor om alle persoonlijke bestanden eerst bij elkaar te zetten voor we de backup maken. Soms staan bestanden zo verspreid dat een complete backup van alles sneller werkt. Maar het is dan aan de eigenaar om alsnog op de nieuwe computer uit die overgehevelde massa de relevante bestanden te filteren. En dat is niet altijd eenvoudig.

Op de nieuwe computer is het met mijn systeem eenvoudiger om alle bestanden van de oude computer in een keer op de goede plek te krijgen. De persoonlijke bestanden worden zo veel mogelijk gescheiden opgeslagen van het besturingssysteem van de computer – dat maakt het regelmatig backuppen van die nieuwe schijf meteen ook makkelijker.

De meeste klanten kiezen ervoor om bij aanschaf van een nieuwe computer de oude af te danken. Ik zorg er in zo’n geval voor dat alle gegevens grondig worden gewist en als zij dat wil krijgt krijgt de eigenaar de computer na de grote schoonmaak terug, al of niet met een vers opnieuw geïnstalleerd besturingssysteem erop zodat de computer eventueel kan worden hergebruikt of doorverkocht.

 

Afgelopen week had ik contact met de eigenaar van een laptop uit 2011 waarvan de harde schijf defect aan het gaan was. Daar kun je als gebruiker of als systeembeheerder niks aan doen, dat gebeurt gewoon. Het was nog geen moderne SSD maar een ouder schijfje met bewegende koppen en ronddraaiende magnetische schijven, de ‘platters’.

Alle hens aan dek om te redden wat er te redden valt, natuurlijk. Gelukkig kon ik vrijwel alles ongeschonden kopiëren naar de nieuwe laptop die inmiddels was aangeschaft.

Behalve een paar bestanden die juist belangrijk bleken te zijn. Er is natuurlijk niets zo vervelend als net dat ene onvervangbare bestand blijkt te zijn opgegeten door het steeds slechter wordende schijfje. Daar doe je achteraf niks aan, behalve misschien als je veel geld (meer dan €300) over hebt voor een dure reddingsactie bij een datarecoverybedrijf. Voor een paar op zich erg waardevolle bestanden is dat de meeste van mijn klanten toch wat te gortig. Die zijn blij met wat ik met simpele middelen nog heb kunnen redden. Maar het blijft zonde.

Mensen die zo’n wat oudere computer hebben vragen mij wel eens wat ze kunnen doen om zo’n probleem te voorkomen. Ik zeg dan: als je het geld ervoor over hebt, vervang meteen de harde schijf (tegenwoordig door een geluids- en trillingsvrije SSD) zodra de computer tekenen van traagheid gaat vertonen (die niet veroorzaakt wordt door virussen, trojans of spyware!) maar vooral: maak regelmatig een backup, backup, backup, backup. Het is de mantra die de hele ict-wereld en heel veel particuliere computergebruikers goed kennen. Jammer genoeg zijn er maar weinig computergebruikers die er echt naar handelen. Als je denkt dat het zo’n vaart niet loopt kom je uiteindelijk een keer bedrogen uit. Je mag me daarom altijd bellen om je te helpen bij het backuppen.

Heeft jouw pc of laptop ook nog zo’n wat oudere, draaiende schijf, – te herkennen aan een heel zacht zoemend geluid dat je trouwens niet moet verwarren met het geluid van de ventilator – luister daar dan eens wat vaker naar. En dan bedoel ik in dit geval ook gewoon letterlijk: je oren gebruiken. Soms kun je namelijk horen dat het fout gaat. Oude harde schijven die aan het eind van hun levensduur komen kunnen dat aangeven door af en toe bijzondere geluiden te maken. Geluiden die duidelijk boven het zoemen uitkomen en steeds terug blijven komen, ook als je eigenlijk niks doet met je pc. Zulke geluiden voorspellen niet veel goeds. Als je iets geks hoort aan de schijf ben je eigenlijk al aan de late kant en kun je het beste snel alles backuppen voor het echt te laat is. Dat backuppen kan ik voor je doen.

Het onderliggende technische probleem is dat vaak door slijtage de schijf moeite heeft om gegevens terug te vinden of weg te schrijven en steeds dezelfde zoek- of schrijf actie blijft herhalen. Dat constant herhalen geeft een wat zeurderig repeterend geluid, dat anders klinkt dan normaal. Een beetje zoals het spinnen van een kat, maar dan onregelmatig. Vaak wordt een zacht, min of meer ratelende geluid afgewisseld door een zachte piep. Dan is alarmfase drie bereikt. Klikt de schijf dan ben je in veel gevallen echt te laat om al je data nog te kunnen redden. Hopelijk gaat het niet al te snel nog verder bergafwaarts, zodat een reddingspoging nog wat oplevert. In dat geval is mijn advies: niet aarzelen maar direct handelen. Mijn telefoonnummer staat op de contactpagina.

 

De laptop met de defecte schijf in kwestie is door de eigenaar aan mij gedoneerd en krijgt een tweede leven, maar daarover in een volgende blog meer.

Hallo allemaal!

Welkom op mijn nieuwe site miridian.nl. Vandaag is de website live gegaan en dat kostte eigenlijk helemaal niet zoveel moeite. WordPress neemt je zoveel werk uit handen!

Het thema dat ik vandaag automatisch voorgeschoteld krijg bij de installatie van WordPress is ’twentyseventeen’. Het heeft een fijne opbouw en het bevalt me eigenlijk direct heel goed. De komende dagen zal ik er nog wat verder in duiken om alle ins en outs te leren en de site verder uit te breiden en te verbeteren, maar voor nu is het al heel mooi en ben ik er tevreden over.

Update 17 december 2017:
Er is een stukje over duurzaamheid toegevoegd op de parallax scrollende hoofdpagina die dit thema zo mooi maakt. Om dit technisch en functioneel te kunnen realiseren heb ik een kleine aanpassing gedaan aan twentyseventeen, waardoor het aantal secties voor tekstjes en bijbehorende foto’s nu instelbaar is.