Is computeronderhoud nodig?

Waarom computeronderhoud?

Klanten vragen mij regelmatig waarom een onderhoudsabonnement voor je computer nodig is. Dat is een goede vraag en heel relevant, want je kunt je afvragen wat er nog te onderhouden valt nu Windows 10 zijn eigen updates allemaal automatisch uitvoert, als je ze tenminste niet zelf bewust tegenhoudt. Ik zal je vertellen waarom vertrouwen op Windows niet genoeg is.

De meeste problemen die ik van klanten te zien krijg hebben namelijk te maken met een (mogelijke) besmetting van hun computer. Een willekeurig probleem dient zich in allerlei varianten aan en is voor een computergebruiker niet altijd direct herkenbaar als een virusbesmetting. Meestal komt het erop neer dat de computer onverwacht gedrag vertoont of niet meer reageert zoals de klant dat gewend was. Er kan dan iets fout zijn gegaan bij een software-installatie of een update, of een schijf begint het te begeven. Die gaan namelijk niet eeuwig mee…

Als het mij niet direct duidelijk is waar het probleem vandaan komt begin ik eigenlijk altijd eerst met scannen. Ik laat meestal een stuk of drie second-opinion malwarescanners een voor een de computer scannen. In veel gevallen vinden die altijd wel een af andere vorm van spyware of – gelukkig minder vaak – veel kwaadaardigere malware zoals trojans, of rootkits. Zo’n besmetting opruimen is daarna geen sinecure, zelfs niet voor de beste antimalware. Meestal is een herinstallatie van het Windows besturingssysteem daarom de snelste en dus de goedkoopste optie.

Mijn doel met het goed onderhoud van een pc is het voorkomen van malware besmetting. Ik doe dat onder andere door regelmatig second opinion scanners te draaien en daarmee vroegtijdig alle vormen van besmetting te signaleren die niet zijn ‘gezien’ door de eigen beveiliging van de computer. Dat klinkt alsof geen enkele beveiliging van een computer waterdicht is, hoe gerenommeerd de malwarebeveiliging die je hebt aangeschaft ook is.  En dat is nou precies wat er aan de hand is: geen enkele beveiligingssoftware ‘ziet’ en ‘pakt’ alle vormen van malware. De meeste beveiliging pakt wel 90 % van alle virussen en sommige pakken 95%. Een enkele goede komt tot 99% , maar geen enkele pakt 100% van alle troep die je pc wil binnendringen.

Hoe komt dat? Simpelweg omdat de beveiligingssoftware altijd achter de feiten aanloopt. Elke minuut worden er door criminelen talloze nieuwe virussen, trojans en rootkits gemaakt en losgelaten op het internet.  De makers van die virussen  verdienen grof geld, omdat ze andere criminelen de gelegenheid geven om in te breken of computers te gijzelen en losgeld te vragen voor de sleutel die je nodig hebt om je computer weer zelf onder je controle te krijgen. De antivirussoftware heeft meerdere keren per dag updates nodig voor nieuwe virusdefinities. Malwaremakers lopen dus altijd een stap voor op de antivirusprogrammamakers.

Wat kun je doen om je computer veilig te houden ?

Ik geef om te beginnen altijd aan mijn klanten aan dat één virus- en malware-scanner goed genoeg is. Twee scanners op een pc werkt alleen maar vertragend en doet meer kwaad dan goed bij het detecteren van malware.

Als je zelf (nog) geen scanner hebt zorg ik om te beginnen dat goede antimalwaresoftware op je pc actief is. Je zou je zelf aangeschafte scanner kunnen laten vallen zodra de termijn afgelopen is, zodat je daar geen extra kosten meer aan hebt.

Is dat het?

Misschien gaat het wat tegen je intuïtie in, maar mijn advies is om niet (te veel) op antivirussoftware te vertrouwen maar vooral op je eigen beoordelingsvermogen om je computer vrij te houden van malware. Ik steek er daarom veel tijd in om mijn klanten te leren om veilig te werken. Regelmatig zit ik een uur bij een klant of aan de telefoon om te vertellen en te leren waar je op moet letten, en wat er mis kan gaan als je adviezen voor veilig werken niet opvolgt. Dat is soms een beetje technisch, maar het voorkomt dat ik om de haverklap virussen van de pc moet halen. In zo’n geval dekt de abonnementsprijs namelijk niet alle uren die ik er in moet steken om de computer op te schonen. Als het toch onverhoopt een keer gebeurt dat je computer besmet raakt zit het opruimen overigens wel bij het abonnement in, maar geen onbegrensd aantal uren. Het is vaak verstandiger en het kost minder tijd om je pc dan opnieuw te installeren.

Als je een abonnement bij mij afneemt zorg ik elk kwartaal voor goed onderhoud: je computer is up-to-date en regelmatig gescand en daarmee veilig. En je kunt mij bellen of mailen als je iets tegenkomt op je pc dat je niet vertrouwt.

Up-to-date

Een zeer belangrijke tweede poot om een veilige computer te houden is het up-to-date houden van alle software op je pc. Dat betekent dat niet alleen Windows zelf maar alle andere software die je gebruikt bijgehouden moet worden, ook software waar je in eerste instantie niet aan denkt of software die je niet dagelijks, of misschien wel nooit gebruikt. Windows 10 wordt wel automatisch geüpdatet, maar dat is dus niet genoeg. Er is op de meeste pc’s  ook veel software aanwezig die niet automatisch geüpdatet wordt. Die software zie je vaak niet: camera-besturing, beeldscherm-besturing, geluidsstuurprogramma, videobewerkingssoftware, fotobewerkingssoftware, media-afspeelsoftware, een officesuite, mailsoftware, en ga zo maar door. Als je al deze software niet up-to-date houdt en dus verouderde software op je pc hebt staan is de kans dat er iemand misbruik van maakt best heel groot. Vooral oudere versies van Adobe Reader en Flash worden graag door computercriminelen misbruikt, en dan is er ook nog Java. Het meest misbruikte stukje software te wereld. Als je Java niet per se nodig hebt zou ik het niet op je pc zetten. Veel klanten weten niet hoeveel risico ze hiermee lopen en ik adviseer dus heel regelmatig mensen om het van de pc te verwijderen.

Kwartaalbeurt

Bij een kwartaalbeurt controleer en update ik álle software en drivers die verouderd zijn, scan ik de computer met een second opinion scanner en kijk ik of de oorzaak kan vinden van eventuele traagheid die misschien optreedt.

De waarde van het onderhoud is vooral dat het veel problemen voorkomt. Dat onderhoud doe ik voor je voor €217,80 per jaar (€18,15 per maand). Dit is overigens mijn tarief voor particulieren, en het ligt al meer dan 5 jaar op hetzelfde niveau.  Mijn zakelijk/zzptarief is €270 ex btw voor een jaar (€22,50 ex btw per maand)

Dat prijs verschil tussen particulier en zakelijk is er trouwens omdat de impact van een niet-werkende pc voor een zakelijke gebruiker veel groter is dan voor een niet-zakelijke gebruiker. Er hangt voor een zakelijke gebruiker dus veel meer af van het beschikbaar zijn van de pc en het onderhoud zelf mag ook niet te lang duren en geen negatieve effecten hebben op de beschikbaarheid. Kortom, ik neem meer verantwoordelijkeheid bij onderhoud van een pc van een zakelijke klant dan bij het onderhoud van diezelfde pc van een particuliere klant.

Is onderhoud ook nodig bij een net nieuw gekochte computer?

Een nieuwe computer zal het zonder dit onderhoud ook wel een tijdje goed blijven doen. Maar uit mijn praktijk weet ik dat een computer van een half jaar oud zonder updates al hopeloos achter loopt en dus kwetsbaar is, en dat allemaal zonder dat je er erg in hebt. Het risico van een malwarebesmetting is na relatief korte tijd daarom al behoorlijk groot.

Meer informatie

Voor informatie over een onderhoudsabonnement kun je mij bellen of mailen via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.