Computer te huur

Wat?

Gebruikte computers verhuren, meen je dat?

Ja. Ik heb er wel een beetje over nagedacht natuurlijk. Wie zou er een computer van mij willen huren? Is huren wel aantrekkelijk genoeg?  Is nieuw niet veel aantrekkelijker? En is marktplaats niet veel gemakkelijker?
Over dat laatste kan ik kort zijn: nee.  Daar is het aanbod te divers voor, en het risico van een miskoop levensgroot.
Vanuit consumentenoogpunt is een nieuwe computer kopen van een gerenommeerd merk met een jaar of meer garantie erop best  aantrekkelijk en huren ligt misschien wat minder voor de hand.  Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Zekerheid!
Kopen geeft een gevoel van zekerheid. Wat je koopt is meestal nieuw en dus bedrijfszeker, is de gedachte. Het idee dat je kiest voor iets nieuws en daarmee ook voor een deel zekerheid koopt geeft voor veel mensen de doorslag. Deze zelfde consument zal vanwege het vermeende gebrek aan zekerheid ook niet zo gauw iets tweedehands kopen. En huren is helemáál geld weggooien, toch?

Wat mij betreft niet. Er is wel een tegenargument in te brengen tegen die zekerheid van het nieuw kopen. Kijk maar naar de garantie op computers. Meestal houdt fabrieksgarantie wel op bij één jaar en kun je een of twee jaar garantie bijkopen  Wettelijk gezien hoort een leverancier een deugdelijk product te leveren dat ook na de garantietermijn zonder problemen blijft door functioneren, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen in het echte leven. Garantie is grotendeels verzekeringstechnische en juridische theorie. In de praktijk heeft iedereen die apparatuur nieuw gekocht heeft het wel eens meegemaakt: een defect apparaat in de eerste paar maanden na het aflopen van de garantie. Defecte computers die net na de garantietermijn de geest geven zijn frustratie nummer één bij veel consumenten en in mijn praktijk zie of hoor ik het ook regelmatig.

Zekerheid?
Is die zekerheid dan eigenlijk wel zo groot als je een nieuwe laptop koopt? Het antwoord is: ja, maar eigenlijk alleen gedurende het eerste jaar, en als er in die periode inderdaad een defect optreedt zul je gegarandeerd veel moeite moeten doen om bij de leverancier om je garantie te claimen.
De grootste teleurstelling moet dan trouwens nog komen: een defect onder garantie claimen betekent vrijwel zeker dat je je laptop enkele weken tot soms enkele maanden kwijt bent. Dat is een zekerheid die je echt niet wilt….

En hoe zit dat dan bij tweedehands, of refurbished zoals dat heet in het jargon? Refurbished betekent gebruikt, goed nagekeken en soms opgewaardeerd. In vrijwel alle gevallen heeft een refurbished laptop of desktop al een paar jaar goed gefunctioneerd en is deze door de eigenaar vervangen omdat hij is afgeschreven. Meestal economisch afgeschreven, maar het komt ook vaak voor dat de laptop bedrijfsmatig te oud is bevonden en daarom niet meer voldoet. Kortom: hij is te old-fashioned voor de veeleisende, meestal zakelijke gebruiker, die liever met het nieuwste van het nieuwste werkt en voor de dag komt.

Bedrijven geven vaak ook technische levensduur op als reden om  voor nieuw te kiezen, maar echte uitval valt eigenlijk reuze mee. Een bedrijf kan het zich alleen niet permitteren dat er uitval is, omdat zoiets veel geld kost wegens productieverlies, veel meer dan een nieuwe computer ooit zal kosten. Dat wil je als slim bedrijf dus vóór zijn. Maar een om technische reden afgeschreven laptop of desktop is zeker niet in alle gevallen rijp voor de sloop en  in veel gevallen goed op te waarderen om nog een tijdje mee te kunnen.

Huren zonder zorgen
Huren heeft voordelen. Anders dan bij kopen heeft de gebruiker weinig risico als er iets vanzelf stuk gaat, en de kans dat de gebruiker voor onaangename verrassingen komt te staan is dus niet zo groot. Als ik computers te huur aanbied kijk ik ze goed na, maak ze stof-vrij en geef ze waar nodig een opwaardering in de vorm van een nieuwe batterij, een nieuwe stroomadapter of soms wat extra geheugen. Elke computer die ik verhuur heeft een geluidloze SSD in plaats van een gewone harde schijf. Geen draaiende delen meer in een schijf betekent allereerst meer bedrijfszekerheid en een langere levensduur. En bovendien is een SSD in vergelijking met een gewone harde schijf ook nog eens veel sneller. Een wat oudere computer is na zo’n metamorfose opeens weer een responsief apparaat geworden.

Refurbished
Een computer die een tweede leven krijgt is een prima keus voor een niet al te veeleisende gebruiker. Je kiest met refurbished apparatuur bewust niet voor het nieuwste van het nieuwste, en betaalt dan ook niet de hoogste prijs. Je krijgt wel een goed nagekeken computer, die nog een paar jaar mee kan. Een refurbished laptop huren is vrijwel risico-loos voor de gebruiker.

Voor wie?
Zoals je misschien begrijpt is een refurbished laptop of desktop van 5 jaar of zelfs (meer dan ) 10 oud geen snelheidsmonster, en zal dat ook nooit worden. Maar als je de computer vooral gebruikt om te internetten, e-mailen, documenten maken of een youtubefilmpje te bekijken dan is dat geen probleem en lukt dat nog allemaal prima.

Eenmalige bijdrage
Ik reken een eenmalige – vrijwillig te verhogen – bijdrage per laptop die bijkomende kosten dekt. Je kunt het zien als een soort entreebedrag voor de huurservice, dat er mede voor zorgt dat ik dit kan blijven doen voor volgende klanten. Het (eenmalige) bedrag verschilt per aangeboden computer.

Voorwaarden
De huurder is persoonlijk verantwoordelijk voor een normale behandeling van het apparaat. Het is niet toegestaan om de laptop door te verhuren of (semi-)permanent uit te lenen aan anderen en fysieke schade aan het apparaat moet door de huurder vergoed worden. Logisch toch?

Onderhoud inbegrepen
Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat onderhoud is inbegrepen. Dat betekent dat ik ongeveer een keer per kwartaal een afspraak met je maak om van afstand ervoor te zorgen dat de computer weer helemaal fris en up-to-date wordt gemaakt, voor een zorgeloze computerervaring.

Software en beveiliging
Elke computer wordt geleverd met een vast aanbod aan Open Source software: Firefox (internetten), Thunderbird (e-mailen), LibreOffice: Writer, Calc en Impress (kantoorsoftware), VLC (mediaspeler) en is voorzien van antivirus en malware beveiliging.


Op dit moment te huur:

Acer Aspire 2920 subnotebook met 12,1″ schermdiagonaal
Geproduceerd in november 2007
Opwaarderingen: nieuwe batterij, snelle SSD,  vers geïnstalleerde Windows 10 (19/9)
Kosten: €18,15 per maand, €75 eenmalig

HP Compaq CQ1100 sff desktop incl. tb, muis, excl. monitor
Geproduceerd in voorjaar 2012
Kleine (sff = small form factor) desktop met (usb-)toetsenbord en muis
Opwaarderingen: snelle SSD, vers geïnstalleerde Windows 10 (19/9)
Monitor (dvi/vga) niet standaard meegeleverd.
Kosten: €18,15 per maand, €85 eenmalig 


Je mag gerust even langs komen om uit te proberen of er iets voor je bij is. Wel  graag even vooraf bellen. Dit zijn mijn contactgegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.