Een punt achter Windows 7 .

Het is vandaag 14 januari 2020, de dag dat de support op Windows 7 eindigt. We hebben dit besturingssysteem op onze computers gehad sinds 2009, en het is goed geweest. Windows 7 is vanaf vandaag niet meer veilig te gebruiken, tenzij je je computer van het internet afkoppelt – wat overigens heel goed kan, want het systeem blijft ook zonder veiligheidsupdates wel gewoon werken. Als je niet van plan bent om je computer met Windows 7 los te koppelen van het internet dan kun je het beste verder lezen. Ik zet een aantal alternatieven voor je op een rij die helpen bij het in bedrijf houden van je computer.

Dit is een typisch voorbeeld van een Windows 7 bureaublad.

Windows 7 kwam uit in 2009 en het is eigenlijk best bijzonder dat het na meer dan 10 jaar nog steeds gebruikt wordt. Blijkbaar bevalt het goed en dat heeft zo zijn redenen. Een van de redenen voor het succes is dat het heel stabiel is vergeleken met voorgaande besturingssystemen van Microsoft: XP en Vista. Vista was een regelrechte ramp en sloeg niet aan. Opvolger Windows 8 was evengoed een ramp vanwege de layout van het startscherm dat alleen bestond uit tegels. In versie 8.1 keerde het normale startscherm en het bekende menu voor een deel terug, maar de grote populariteit en stabiliteit van Windows 7 weerhielden veel mensen en bedrijven ervan om er alsnog op over te stappen.

Windows 10 heeft sinds 2015 veel goed gemaakt. Veel computers zijn inmiddels over naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, maar de schattingen zijn dat op dit moment, dus in begin 2020 nog ongeveer 15 procent van de computers werkt met Windows 7. Dat is een niet gering percentage: wereldwijd miljoenen pc’s gebruiken het dus nog.

Zo ziet je bureaublad eruit als je Windows 10 op je computer hebt.

De meeste mensen die hun computer wel hebben geüpgradet naar Windows 10 hebben dat gratis gedaan in 2015. Sindsdien vroeg Microsoft in alle officiële marketinguitingen geld voor het besturingssysteem. Op nieuwe computers wordt standaard Windows 10 bijgeleverd, en ook hier betaal je voor, al is dat vaak onzichtbaar in de totaalprijs van de computer verwerkt.

Maar weinig mensen weten dat het mogelijk is tot op de dag van vandaag om de nieuwste versie van Windows gratis op je computer te krijgen.

Maar weinig mensen weten dat het mogelijk is tot op de dag van vandaag om de nieuwste versie van Windows gratis op je computer te krijgen, als je al Windows 7 (of 8.1) op je computer hebt. Dat kan met de Media Creation Tool, die Microsoft via deze pagina al sinds de introductie van Windows 10 aanbiedt. In vrijwel alle gevallen lukt het om met deze tool computers tot ongeveer 7 jaar oud met een druk op de knop om te zetten naar Windows 10. Ook met wat oudere computers uit de hoogtijdagen van Windows 7 (tussen 2009 en 2012) lukt het vaak nog wel, al is er een wat grotere kans op problemen met de ondersteuning van de hardware.

Veel – maar niet alle – computers die na de introductie van Windows 10 in 2015 nieuw zijn geleverd zijn voorzien van Windows 10. Als je een computer hebt die nog niet werkt met Windows 10 of een wat oudere computer hebt – en met ouder bedoel ik in dit geval meer dan een jaar of 5, dus van voor 2015 – is de overstap naar Windows 10 in de meeste gevallen dus nog prima mogelijk. Je kunt het zelf proberen met de Media Creation Tool en in veel gevallen zal het gewoon lukken om de pc te upgraden. Als je zelf geen zin hebt om het te doen of het eigenlijk niet echt aandurft dan kun je het veilig aan mij uitbesteden.
Bij oudere pc’s en laptops is de kans wel wat groter dat tijdens of na de upgrade kleine (of soms grotere) problemen ontstaan met drivers en oudere hardware die niet goed functioneert onder Windows 10. Dat zou ook een reden kunnen zijn om de upgrade naar Windows 10 aan mij uit te besteden.

Ik kom aan huis in Utrecht en omgeving, dus je hoeft niet met je computer te slepen als je dat niet wilt. Ik reken een vaste prijs van €75 voor het uitvoeren van de upgrade naar Windows 10 *. Je betaalt alleen voor het werk dat ik er aan heb – de Windows 10 software is gratis, op voorwaarde dat er een werkende Windows 7 (of Windows 8.1) aanwezig is op de pc met een geldige licentie.

Heb je een computer (desktop of laptop) van meer dan 10 jaar oud (uit 2009 of eerder) dan zie ik het als een leuke uitdaging om ook die apparaten aan de praat te houden. Je computer was nieuw in de tijd van Windows XP en Vista, dus voor de introductie van Windows 7 in 2009. Bij deze computers is de kans op problemen wel flink groter, omdat de hardware gemaakt is lang voordat Windows 10 er was en er vaak geen (geoptimaliseerde) drivers meer gemaakt zijn voor deze specifieke hardware. In een aantal gevallen past Windows 10 daar een mouw aan en werkt het toch, zij met met minder geoptimaliseerde drivers. In andere gevallen werkt het helemaal niet of blijven problemen de kop op steken.

Als het onderzoek of Windows 10 gaat werken op je oude pc negatief uitpakt, is een nieuwe computer kopen dan het enige wat je nog kunt doen? Goede raad is duur, want een beetje laptop kost toch al gauw zo’n 500 tot 600 euro, want als je minder besteedt kun je over twee jaar weer een nieuwe gaan uitzoeken, is het idee. Ben je aan Windows verknocht dan kies je vanzelf weer een nieuwe Windowscomputer of -laptop. Wil je van Windows af dan kies je voor Apple – als je tenminste het geld ervoor over hebt, want bij Apple betaal je veel. Vooral voor de naam.

“Linux heeft de fijne eigenschap dat het in vrijwel alle gevallen ook gewoon nog werkt op oudere computers van voor 2009”.

Maar wat als je je oude computer best nog een wat langer leven gunt en terugschrikt voor de behoorlijke kosten van een nieuwe? Zijn er dan nog andere mogelijkheden? Jawel: Linux.
Linux doet het goed op heel veel computers, of ze nou net uit de winkel komen of al wat ouder zijn. Linux heeft de fijne eigenschap dat het in vrijwel alle gevallen ook gewoon nog werkt op oudere computers van voor 2009. Het is daarnaast een zeer betrouwbaar systeem waar alles in zit wat je nodig hebt. Het is net zo gebruiksvriendelijk als Windows maar je hebt nooit meer last van virussen en andere malware. En ook geen gedoe meer met opdringerige updates die niet werken.

Een Linux-variant met een bureaublad dat sprekend lijkt op Windows 7

Er zijn varianten van Linux die als twee druppels water lijken op Windows. Als je Windows gewend bent dan stap je zonder problemen over. Office software wordt standaard gratis meegeleverd in de vorm van LibreOffice. Deze Office-versie lijkt heel veel op de Office die je bij Microsoft moet kopen of huren. De overstap is niet moeilijk.

Dit is het standaard bureaublad van de Linux-variant Mint in de Cinnamon versie.

De fijnste eigenschap van Linux is dat het gratis is. Je kunt Linux dan ook gerust zelf gratis uitproberen, en het om te beginnen opstarten vanaf een usb-stick. Als je er een beetje aan gewend bent kun je het permanent installeren in plaats van Windows. Je kunt het ook aan mij overlaten om je oudere Windows computer naar Linux om te zetten. In dat geval betaal je mij alleen voor het werk dat ik er aan heb, dat wil zeggen de installatie en het eventueel backuppen en overzetten van je gegevens. De Linux software zelf blijft altijd gratis.

Meer weten? Je kunt mij bereiken via het contactformulier of mij rechtstreeks bellen.

* Het vooronderzoek voor de upgrade naar Windows 10 kost €30 en is altijd verschuldigd. De uitvoering van de upgrade kost €45 op no-cure-no-pay basis. Extra werk zoals backuppen of overzetten van data of het eerst werkend maken van het systeem dat geüpgradet moet worden (bijv. i.v.m. backup) valt hierbuiten. Als er bij de upgrade problemen ontstaan dan los ik die op binnen redelijke (tijds)marges. Als (voor)onderzoek uitwijst dat upgraden naar Windows 10 met behoud van functionaliteit onmogelijk is of problemen onoplosbaar blijven wordt het Windows 7 systeem behouden of teruggezet. In dat geval raad ik aan om eens na te denken over Linux!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.