de kersentuin

tuinnieuws

 

<  nieuwspagina

· door Ronald Koekkoek en Marian Geurtsen ·

LINKS

16 mei 2005
Aurelia en Atalanta

12 april 2005
hebban olla uogala...

3 april 2005
tunnel van wilgentenen

19 maart 2005
eerste tuinwerkdag van het seizoen

23 januari 2005
Natuurgebied
de Haarrijnse Plas

18 november 2004
warme deken

1 oktober 2004
biologisch tuinieren

10 september 2004
kinderen bouwen zandbak

26 augustus 2004
landschapshekken af

6 augustus 2004
picknicktafel ingewijd

31 juli 2004
landschapshek in aanbouw

19 juli 2004
tuinieren op internet

29 juni 2004
lieveheersbeestjes

24 juni 2004
eerste oogst in de kindermoestuin

8 juni 2004
het amfitheater komt er

13 april 2004
slecht nieuws over vlinders

kinderen en vlinders

8 april 2004
wilgentunnels

29 maart 2004
zwarte roodstaart gesignaleerd

17 maart 2004
slimme vogels

29 februari 2004
duurzame zaterdag tuin en inrichting: natuurlijk groen

5 februari 2004
de eerste bomen zijn gepland

31 januari 2004
tuinwerk in volle gang

11 december 2003
de eerste kersentuin kerstboom

30 november 2003
derde tuindag kersentuin

19 november 2003
eerste werkdag woonomgeving geslaagd!

14 november 2003
vlinderkleurplaat

9 november 2003
stand van zaken daktuin

19 oktober 2003
bloembollen met ecokeur

15 oktober 2003
trap naar daktuin staat

3 oktober 2003
tegels sjouwen

7 september 2003
tuinieren voor dieren

26 augustus 2003
leven in de sloot

21 augustus
tuinplanten met verhuisplannen

12 augustus 2003
de groene woonomgeving mag wat kosten

20 juli 2003
klusnieuwsflits

4 juli 2003
groeninrichtingsplan kersentuin

2 juli 2003
vrijwillige tuiniers gezocht

20 juni 2003
paal en perk

19 mei 2003
puinhopen onder reclamebord kersentuin

11 april 2003
vlinders in de kersentuin

26 maart 2003
meer bomen op straat

8 januari 2003
autoluwe inrichting groenruimte wordt gesubsidieerd

14 juli 2002
excursie werkgroep omgeving naar Beuningen

 

< terug naar de nieuwspagina

Aurelia en Atalanta - 16 mei 2005

 

Meer info over het verspreidingsgebied van de Gehakkelde Aurelia vind je hier

 

Hebban olla uogala... - 12 april 2005

Deze koolmees is gespot terwijl hij bezig is takjes te verslepen naar een nestkastje aan de noordzijde van een woning aan de zuidkant van de Atalantahof.

foto: Pieter.

 

Tunnel van wilgentenen - 3 april 2005

 

Eerste tuinwerkdag van het seizoen - 19 maart 2005

Vandaag is de eerste echte tuinwerkdag  van het nieuwe seizoen. Eerder stond al een wilgentenenvlechtdag gepland maar die is verplaatst naar het eerste weekend van april. Vandaag is er onderhoud van de bessentuinen in de Aureliahof.

 

Natuurgebied de Haarrijnse Plas - 23 januari 2005

Binnenkort is het zover: een helofytenfilter van riet gaat aangelegd worden tegen de Haarrijnseplas aan. Voorlopig nog een proefveldje, maar als alles goed gaat, komt er straks een oppervlakte van 6 hectare riet tussen de Haarrijnseplas en kasteel Haarzuilens. De rietvelden houden het water van alle sloten in Leidsche Rijn schoon. En het is niet alleen het grootste helofytenfilter ter wereld, vertelt Hendriks van projectbureau Leidsche Rijn in het Utrechts Nieuwsblad, maar belooft ook een mooi natuurgebied te worden, met wandelpaden en veel vogels. 

 

Warme deken - 18 november 2004

Herfst, herfst wat heb je te koop? Honderduizend blaadjes op een hoop. Je kunt ze vinden in het Wilhelminapark, alwaar de gemeentelijke medewerkers waarschijnlijk kostelijke uurtjes hebben gehad tijdens het spelen met enorme partijen afgevallen blad.

Zondag 14 november haalde een vijftal vrijwilligers een aanhanger met bladeren op om ze vervolgens naar het Kersenbos te brengen. Tijdens een volgend tuinwerk-uurtje zullen de bladeren over de nog tere plantjes worden verspreid, om ze tijdens strenge vorst als een warme deken te beschermen.

 

Biologisch tuinieren - vrijdag 1 oktober 2004

Het is weer tijd voor de tuin. Als je hart voor de natuur hebt, is het logisch dat je in het tuincentrum vooral kijkt naar inheemse planten. Wil je dat je planten en bollen ecologisch verantwoord zijn gekweekt, dan voldoet het tuincentrum om de hoek niet meer. Op internet zijn een paar teeltbedrijven die ook per post bollen en zaden versturen. Kijk op De Bolster voor bloemen en groenten, en op ecobulbs voor voorjaarsbollen. Het Vlaamse bedrijf Ecoflora heeft een mooie website met veel informatie én mogelijkheid om te bestellen. Niet strikt biologisch, maar wel goedkoop en erg leuk, is de zaadruilbeurs van de nationale proeftuin.

 

Kinderen bouwen zandbak - 10 september 2004

Afgelopen zondag 5 september hebben een aantal kinderen van de Atalantahof hun handen eens flink uit de mouwen gestoken tijdens de bouw van een zandbak. 

Toen al het werk gedaan was stonden de kinderen toch enigszins beteuterd te kijken toen de grote mensen fanatiek met zand begonnen te spelen. En dat terwijl het bier nog niet eens geopend was!

 

Landschapshekken af - 26 augustus 2004

Het is inmiddels ruim na de bouwvak en de hekken staan er! Fantastisch dat het gelukt is ze geplaatst te krijgen.

 

Picknicktafel ingewijd - 6 augustus 2004

Al enige maanden staat hij er, in de heemtuin achter blok 3. Maar hoe uitnodigend ook, volgens bronnen die het weten kunnen, was de picknicktafel nog niet gebruikt. Tot woensdagavond de eetgroep - het was alweer Harrie's beurt om te koken - aan tafel schoof. Met dank aan Luuc voor het toe-toetje. 

foto: Meindert Kok 

 

Landschapshek in aanbouw - 31 juli 2004

Donderdag is een begin gemaakt met het plaatsen van de landschapshekken. Op zowel de Atalantahof als de Aureliahof zijn de palen neergezet, waar de hekken over twee weken, tussen komen te hangen. Na de bouwvak.

 

Tuinieren op internet - 19 juli 2004

De zomer zou de tijd moeten zijn dat je geniet van de tuin. Maar in een echte Hollandse zomer zoals deze blijft er tijd genoeg over om op internet te surfen hoe je de tuin het beste bij kunt houden. Wie bijvoorbeeld dacht dat de druif alleen maar zorgzaam toegesproken hoeft te worden in deze tijd, vergist zich. Zijscheuten snoeien, de druiventrossen krenten: echte karweitjes voor juli. En hoe het moet vind je uitgelegd op deze pagina van neerlandstuin. Daar staan overigens nog veel meer tips en aanwijzingen voor de siertuin, fruitbomen, ziekten en plagen. Als je er toch niet uitkomt, is een forum de plaats om antwoord te krijgen. Het forum op de website van de nationale proeftuin bijvoorbeeld. Hier vind je behalve een forum ook een zadenruilbeurs. Deze site is een initiatief van de AVVN, de vereniging voor hobbytuinders, die veel aandacht heeft voor ecologisch tuinieren en de moestuin. Als je de smaak te pakken hebt en alvast plannen wilt maken voor volgend jaar, kun je op internet je kennis vergroten via catalogi van kwekers. Ploeger de Bilt heeft een onwaarschijnlijk groot assortiment in sierplanten. Oranjeband Zaden is een van de webshops gespecialiseerd in groenten.

 

Lieveheersbeestjes - 29 juni 2004

Onder de fauna van de daktuin zijn niet alleen een wisselend aantal grote en kleine mensen, vijf katten, twee konijnen, en een dwergpapagaai, maar ook bladluizen. Groene, witte, zwarte, allerlei soorten. Gisteren ontdekte ik tot mijn schrik dat de luizen zich in groten getale te goed doen aan de japanse wijnbes die buurvrouw Inge en ik tussen onze tuinen in geplant hebben. Gelukkig hebben ook de lieveheersbeestjes hun weg naar het dak al gevonden, dus toog ik door de tuin op zoek naar werkloze oranje kevertjes om hen een tijdelijk arbeidscontract aan te bieden met gratis kost en inwoning. Zo'n vijftien lieveheersbeestjes zitten er nu op onze japanse wijnbes bij elkaar. En ik met mijn neus erbovenop om te zien hoe snel ze de bladluizen opgegeten zullen hebben. En zo komen er allerlei vragen bij me op: hoeveel luizen eet een lieveheersbeestje eigenlijk? Kunnen ze eind juni nog paren en kleintjes krijgen? En hoe houden ze zich zo goed vast aan de blaadjes en takken, ook als er een windvlaag langs komt? Vragen voor Vroege Vogels en de lieveheersbeestjespagina. Een hele mooie website over dieren in de tuin is www.gardensafari.net.

 

Eerste oogst in de kindermoestuin - 24 juni 2004

Afgelopen zaterdag hebben de kinderen weer hard gewerkt in de moestuin. Onder leiding van Harrie hebben ze aardbeien en rabarber geoogst. De radijsjes groeien goed: in het pad, in de siertuin en hier en daar ook in de moestuin. De aardbeien zijn na de oogst niet meer gesignaleerd. De rabarber heeft Petra in allerijl verwerkt tot rabarbermoes voor bij het barbecuebuffet zaterdagavond.

 

Het amfitheater komt er! - 8 juni 2004

Het kan misschien nog even duren, maar de werkgroep amfitheater is inmiddels druk bezig plannen te maken voor de aanleg van een openluchttheatertje. Als je met de muis op de foto gaat staan, komt de schets tevoorschijn. Als het klaar is, zullen er zo'n tweehonderd mensen kunnen zitten. Nu al liggen er een kring en een paar pallets met 50x50 tegels die gebruikt gaan worden voor de zitplaatsen. Die tegels liggen er dus niet te geef!

 

Slecht nieuws over vlinders  - 13 april 2004

De eerste vlinder in de kersentuin is gesignaleerd. Maar het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Van de 70 inheemse soorten dagvlinders zijn er al 17 soorten in Nederland verdwenen en nog eens 30 soorten worden bedreigd. Slechts 23 vlindersoorten doen het goed in Nederland. Alle reden dus om onze tuinen in te richten als paradijsjes voor vlinders. Én voor rupsen natuurlijk, want wie zorgt voor de rupsen, zorgt voor de toekomst. Kijk op de site van de Vlinderstichting wat je zelf kunt doen.

 

kinderen en vlinders - 13 april 2004

Wil je weten hoe de atalanta eruit ziet? En de gehakkelde aurelia? Je kunt ze zelf opzoeken op de website vlinderskijken. Daar kun je ook vinden wat je zelf kunt doen om vlinders te lokken in de tuin.

 

 

Wilgentunnels - 8 april 2004

Ga met de muis op de foto staan en je ziet hoe het straks moet gaan worden.

 

Zwarte roodstaart gesignaleerd - 29 maart 2004 

Sinds vandaag is de zwarte roodstaart weer te horen in de Kersentuin. Dit vogeltje ziet er uit zoals hij heet. Terug van zijn winterverblijf in het warme zuiden. Van oorsprong een rotsvogel maar ook in de stenige omgeving van nieuwbouwwijken en de stad voelt hij zich thuis. 
Van: Elma 

 

Slimme vogels - 17 maart 2004

De koolmees is hard bezig de mus te verdringen van de eerste plaats in de stadsvogeltoptien. Dus als je binnenkort een nestkastje ophangt, kijk goed uit naar dat dappere vogeltje dat zelfs de melkman te slim af is. 

 

Duurzame zaterdag tuin en inrichting: natuurlijk groen! - 28 februari 2004 

Vandaag is alweer de laatste Duurzame Zaterdag in Leidsche Rijn. In het Duurzaam Huis, de Kersentuin en 't Groene Sticht kun je op verschillende manieren ideeën opdoen voor inrichting en onderhoud van de tuin. In het Duurzaam Huis kun je tussen 11 en 16 uur terecht voor informatie over inrichting en beplanting in de breedste zin. Voorbeelden zijn te zien van tuinmeubels, tuinafscheiding tot inheemse planten. In de Kersentuin worden om 11.30, 13.30 en 15.30 rondleidingen gegeven door de tuinen, die nog in aanleg zijn. Aangezien het ook tuinwerkdag is, krijg je meteen een goed beeld van de buurt in actie. In het Groene Sticht wordt het thema tuinieren heel breed opgevat en kun je deelnemen aan een discussiecafé over mobiliteit.

 

De eerste bomen zijn geplant! - 5 februari 2004 

Eerst te koud en nu (te) warm: Na een valse start vorige week - toen het nog te koud was om de bomen te verplanten - is het op 4 februari -  de warmste dag die ooit zo vroeg in februari werd gemeten (17 graden in De Bilt) - gelukt om de eerste bomen aan te planten voor het kriekenbos (Aureliahof) en de kersenbongerd (Atalantahof). Voor de grootste bomen moest een machine komen om ze te planten. De rest ligt te wachten tot de volgende tuinwerkdag.

 

Tuinwerk in volle gang - 31 januari 2004

Vorige week zaterdag is er hard gewerkt aan de daktuin door een grote ploeg mensen. Echt klasse! Bijna al het grondverzet is nu gebeurd.  Er was alleen net niet genoeg grond aanwezig om ook de laatste tuin te vullen.
Er is de afgelopen weken ook veel grond verzet in de groene vingers en in de gemeenschappelijke tuinen. Vrijdag is er o.a. gewerkt aan de plaatsing van bomen. De boomgaten zijn al gegraven en de mest ligt klaar. Helaas was het net wat te koud om de bomen nu te plaatsen. Vandaag, zaterdag, is er weer en tuindag. Werk ze!

grondverzet daktuin, zaterdag 24 januari 2004. foto: Ronald (vanuit eigen huis genomen!)

 

De eerste kersentuin-kerstboom! - 11 december 2003

Misschien heb je het al gezien: er staat een kerstboom buiten in de Kersentuin, bovenop het projecthuis. Het is een huur-kerstboom, die na de feestdagen weer teruggaat naar de boer en opnieuw geplant wordt. Maar hij is nog kaal! Aanstaande zaterdag tijdens de tuindag gaan we hem versieren. Marjoleine heeft gezorgd voor lichtjes; wie komt er helpen? Graag slingers en ballen meenemen. O ja, en naar jarenlange traditie willen we ook dit jaar weer een kerstboom in de bouwkeet neerzetten. Alles is welkom! 

 

Derde tuindag kersentuin - 30 november 2003

Sfeerimpressie.

Foto's Erik Honig, 29 november 2003

 

Eerste werkdag woonomgeving geslaagd - 19 november 2003

De kop is eraf: zaterdag 15 november was de eerste werkdag woonomgeving. Ruim 30 Kersentuiners hebben geholpen met het verslepen van stapels tegels, bakstenen en dakpannen om er vervolgens de eerste stapelmuurtjes mee te bouwen in de toekomstige Kruidentuin (achter blok 4). Het was grandioos te zien hoe een ploeg mensen zoveel werk kan verzetten. Als je het alleen had moeten doen, was je er wanhopig van geworden, maar nu ging het als een speer. Het werk gebeurde onder begeleiding van 3 ecologische hoveniers: Rob van de Steen, René Langendijk en Paul van de Eerd. Margot en Elma zorgden voor een voortreffelijke lunch. De dag was een gezellig moment om alle namen die je per mail al vaak voorbij had zien komen eens aan een gezicht te helpen, om 's avonds met een voldaan gevoel op de bank neer te kunnen ploffen en natuurlijk om te zorgen voor een groene Kersentuin! De kop is er af, en het resultaat mag er wezen! Mocht je het nog niet gezien hebben, loop er de komende dagen even langs. De volgende werkdagen zijn gepland op zaterdag 22 en 29 november en op 13 december. Hiervoor kun je je opgeven bij omgeving@kersentuin.nl. (verslag: Fenke)

 

Vlinderkleurplaat - 14 november 2003

Op de site van de vlinderstichting staat deze mooie kleurplaat met rupsjes en vlinders in het groot. Klik erop om bij de grote te komen! En dan: uitprinten en kleuren maar!

De website www.vlinderskijken.nl van de vlinderstichting bevat heel veel leuke informatie over vlinders. Hij is speciaal gemaakt voor kinderen.

Voor niet-kinderen is er een andere website over vlinders, zoals bijvoorbeeld de Atalanta en de Aurelia: www.vlinderstichting.nl, of www.vlindernet.nl 

 

Stand van zaken daktuin - 9 november 2003

Bericht van de werkgroep woonomgeving:
Op de daktuin ligt op dit moment een onderlaag van substraat. Substraat is een speciaal voor daktuinen ontwikkeld mengsel van lava en grond. Boven op deze onderlaag moet later nog een laag van ca. 20 cm 'gewone' grond komen. Wel zijn op de onderlaag alvast de paden aangelegd. Omdat deze paden iets verhoogd liggen bestaat het gevaar dat het materiaal van de paden wordt uitgelopen over de onderlaag, met als gevolg dat we straks opnieuw paden moeten gaan aanleggen. Probeer daarom zo min mogelijk op de randen van de paden te lopen en probeer te voorkomen dat kinderen de paden uitstrooien over de onderlaag (wat wel een leuk spelletje is). Op 15 november willen we op de eerste werkzaterdag extra doek langs de paden leggen om deze op hun plek te houden en in de toekomst de grond van de paden te houden. Op zaterdag 22 november willen we grond, die dan inmiddels met een hijskraan op het dak is gebracht, op de goede plaats aanbrengen.

 

Dak wordt tuin - 31 oktober 2003

 

Bloembollen met eko-keur - 19 oktober 2003

Wie in het voorjaar wil genieten van sneeuwklokjes, narcissen en kievitsbloemen, moet in deze tijd van het jaar de bloembollen in de grond zetten. Nu valt het niet mee om bollen te poten in een tuin die je nog niet hebt, dus een aantal mensen zullen dit jaar vooral bloembakken vol zetten met bollen om toch in het voorjaar te genieten van kleur en geur. Als je nog niets gekocht hebt, denk dan eens aan ecologisch geteelde bloembollen. Niet alleen zijn die gezonder om te eten, maar ook beter voor je tuinklimaat. Moeilijk te krijgen? Kijk op de website van ecobulbs

 

Trap naar daktuin staat! - 15 oktober 2003

foto 14 oktober 2003

 

Tegels sjouwen - 3 oktober 2003

Beste Mensen,
Deze week hebben we weer een lading tegels gekregen, die gestort zijn aan het begin van de gemeenschappelijke tuin achter blok 3. Zaterdagochtend om 10:30 willen we die verplaatsen en bij de tegels achter blok 4 zetten en mogelijk deels naar blok 7 brengen. Hiervoor hebben we de hulp van zes tot acht Kersentuiners nodig. We vragen je hierbij om je aan te melden om te helpen nieuws? stuur een bericht aan de redactie, als er genoeg mensen komen zijn we binnen een uur klaar. We doen daarbij vooral (maar niet alleen) een beroep op mensen die er al wonen of aan het klussen zijn.
Met vriendelijke groeten, namens Werkgroep Omgeving, Evert de Boer

 

Tuinieren voor dieren - 7 september 2003

Een nieuwbouwwijk is per definitie een verstoord evenwicht in de natuur. Dat je er vaak zoveel last van muggen hebt, komt bijvoorbeeld doordat er te weinig dieren scharrelen die van insecten leven. Bij het nadenken over de inrichting van de tuin zou je dus moeten bedenken hoe je dieren weer terug kunt brengen in de wijk. Hoe creëer je een plek voor egels, kikkers en mollen? En hoe ontvang je vlinders gastvrij in je tuin? Een leuke website over dieren in de gewone tuin is tuinsafari. Tips voor een diervriendelijke tuininrichting kun je vinden op de website van de wilgentuin en op die van de vlinderstichting. En kom maandagavond naar de tuin-avond die de werkgroep Omgeving heeft georganiseerd!

 

Leven in de sloot - 26 augustus 2003

Vandaag reikt wethouder Lenting het eerste water-ontdekpakket uit aan een bewoner van Leidsche Rijn. Dit pakket, met o.a. een schepnet, thermometer, vergrootglas en informatie over waterplanten en -dieren, moet volwassenen en kinderen helpen om op eigen houtje het leven in de sloot te ontdekken. Vanaf morgen is het water-ontdekpakket te koop bij het Infocentrum Leidsche Rijn en aanstaande zaterdag ook op het Leidsche Rijnfestival. Maar je kunt je ook inschrijven voor de slootexcursie op zaterdag 13 september.

 

Tuinplanten met verhuisplannen? - 21 augustus 2003

Als je je tuinplanten van je oude huis een plekje wilt geven in de kersentuin, dan kan je ze in je eigen tuin neerzetten, óf ze kunnen een plekje krijgen in de gemeenschappelijke tuinen als ze binnen het ontwerp van de tuinen passen.
Als je planten wilt meenemen, kunnen ze worden opgeslagen in een "kuil" tot ze een definitieve plek krijgen. De planten in een "kuil" worden dan (met de worteltjes in de aarde) heel dicht op elkaar gezet en kunnen zo zonder veel onderhoud een lange tijd goed blijven. Hebben je tuinplanten verhuisplannen? Neem dan even contact op met de werkgroep omgeving. Op de beplantingslijst kun je zien welke planten binnen het plan passen. (Fenke)

De lijst verschijnt als Excel-bestand in je scherm. Je kunt in het menu ´Bestand´ kiezen voor ´Opslaan Als´ om de lijst op je eigen harde schijf te kopiëren. (red.)

 

De groene woonomgeving mag wat kosten - 12 augustus 2003

Dag allemaal,
Bij thuiskomst na vakantie ondermeer een brief van het VSB fonds waarin zij een donatie toezeggen van 25.000 euro "ten behoeve van de inrichting van het openbare en semi-openbare groen van de woonwijk De Kersentuin. Onze bijdrage is specifiek bestemd voor de aankoop van de beplanting"
Een leuke binnenkomer!
groeten, Barbara.

Meer over groen in de kersentuin: groeninrichtingsplan.

 

Klusnieuwsflits - 20 juli 2003

Deze week is het eerste echte tuingroen  gesignaleerd in de kersentuin, naast alle meteen bij oplevering geplante druivenplantjes. Bij een groter aantal buren ligt al een terrasje, maar Machteld en Alf hebben de primeur van de eerste zelf aangelegde groene tuin. Donderdag was het weer er goed voor (regenachtige dag).

 

Groeninrichtingsplan kersentuin - 4 juli 2003

Vanvond wordt weer een gemeenschappelijke tuin ingezaaid. Een goed moment, dachten wij, om iets van de groeninrichting te laten zien op de site. Je kunt dit plan nu aanklikken vanaf www.kersentuin.nl >>

 

Vrijwillige tuiniers gezocht - 2 juli 2003

In de kersentuin worden de gemeenschappelijke tuinen al meteen een beetje ingericht. Je kunt daar als kersentuiner aan meedoen. De werkgroep omgeving die de inrichting en het onderhoud van het groen in de kersentuin coördineert doet een oproep voor vrijwilligers om op 4 juli mee te helpen bij de noordtuin van blok 3.

 

Paal en perk - 20 juni 2003

Een behoorlijk grote groep kersentuiners heeft onder aanvoering van de werkgroep omgeving gisteravond bijzonder eendrachtig paal en perk gesteld. De gemeenschappelijke tuin van blok 4 en een stukje grond naast blok 3 zijn daarbij in (gebruik) genomen. Er was water, zaad, zand, er waren palen, uiteraard was er een groot perk en er was enorme werklust om het karwei met elkaar te klaren. De eerste tekenen van gezamenlijk leven op de kersentuin zijn er. Het bloemenmengsel zal er binnen een paar weken het levende bewijs van zijn.

 

Puinhopen onder reclamebord Kersentuin - 19 mei 2003

Sinds zaterdag 17 mei liggen er "puin"hopen en "afval"bergen onder het reclamebord van de Kersentuin. Tijdens de kijkdag op de bouw is door een aantal enthousiaste Kersentuiners de handen in de werkhandschoenen gestoken en is een begin gemaakt met het verzamelen van bouwpuin en - afval dat gebruikt kan worden in de woonomgeving. Met het bouwpuin (afgedankte bakstenen, dakpannen, kalkzandstenen etc.) kan van alles gebouwd worden zoals banken, amfitheater en muurtjes. Hier is veel "afgedankt" goed voor nodig en de eerste berg ligt er nu. Omdat er nog veel bouwafval ligt op de bouwplaats dat wij goed kunnen gebruiken, zullen we de komende tijd vaker beroep doen op jullie werklust.
Fenke, werkgroep omgeving.

 

Vlinders in de kersentuin? - 11 april 2003

Nu het voorjaar weer in aantocht is, begint het ook weer te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan. Wat mij betreft dan op papier dan dit jaar, want de enige tuin die er nog toe doet, is de kersentuin. Heb je je al afgevraagd hoe een atalanta eruit ziet, trouwens? En een gehakkelde aurelia? Tips om de tuin zo in te richten dat je ook echt vlinders kunt kijken, staan op de website van de vlinderstichting. Maar nog leuker is het om een cursus natuurlijk tuinontwerpen te gaan volgen vanaf 13 mei op fort Vechten.

 

 

 

Meer bomen op straat - 26 maart 2003

Vandaag is het nationale boomplantdag. Een mooi moment om ook Leidsche Rijn een wat groenere aanblik te geven. De dienst stadsbeheer heeft het dit jaar voorzien op de Vuurvlindersingel, in het noorden van Parkwijk-Noord. Daar zal men met hulp van de leerlingen van de drie basisscholen van Langerak en Parkwijk populieren, elzen, moerascypressen en catalpa's neerzetten, zo meldt de website van Leidsche Rijn. Jammer voor wie zich verheugd had op de bloesembomen die in de oorspronkelijke plannen voorzien waren voor deze wijk, maar groen wordt het in ieder geval.

 

Autoluwe inrichting groenruimte wordt gesubsidieerd - 8 januari 2003

De gemeente Utrecht heeft een milieusubsidie toegekend aan de kersentuin. In totaal wordt 118.900 euro verdeeld tussen twaalf milieugerelateerde projecten in Utrecht, waar de kersentuin er één van is. Het precieze bedrag dat aan de kersentuin is toegekend is nog niet bekend.  De kersentuin krijgt de subsidie speciaal voor de autoluwe inrichting van de buitenruimte, ecologische beplanting en het creëren van duurzame nestgelegenheid. De toekenning is een mooie blijk van waardering voor de inzet van de kersentuin: bewoners die zelf de buitenruimte als een belangrijk onderdeel van een integrale duurzame en sociale buurt willen inrichten.

 

Excursie werkgroep omgeving naar Beuningen - 14 juli 2002

De werkgroep 'omgeving' van de kersentuin, die de inrichting van de groene ruimte voorbereidt, is 14 juli op excursie geweest naar stichting Oase in Beuningen.