de kersentuin

wint de natuur&milieuprijs

2002

 

< terug naar de nieuwspagina

· door Ronald Koekkoek en Marian Geurtsen ·

LINKS

Kijk op de website van de kersentuin...

12 december 2002
gewonnen!

3 december 2002
kersentuin genomineerd 

8 oktober 2002
voorgedragen voor de natuur en milieuprijs!

Gewonnen! - 12 december 2002

De Kersentuin heeft de natuur- en milieuprijs voor vrijwilligersorganisaties in de provincie Utrecht gewonnen! Dit was de - voor vele aanwezigen verrassende - uitslag van de jury die vanmiddag in Paushuize werd bekendgemaakt. De jury was zeer te spreken over de wijze waarop economische, sociale en ecologische doelstellingen verenigd worden in het project. Daarnaast werd het bijzonder genoemd om de natuur- en milieuprijs uit te reiken aan een project dat zich toch middenin het stadsgeraas beweegt. De jury noemde verder hoe belangrijk het is dat de kersentuin voorlichting geeft en zal geven over duurzaam bouwen en wonen aan mensen van Leidsche Rijn en de verre omgeving. De beide andere genomineerden, Vereniging Hoogstamfruit Groene Hart in Montfoort en Stichting De Bovenlanden in Wilnis, kregen een eervolle vermelding. De natuur- en milieuprijs is voor de achtste keer uitgereikt door de Natuur- en Milieufederatie van de provincie Utrecht en het IVN-consulentschap Utrecht. Aan de prijs is een wisseltrofee verbonden en een bedrag van duizend euro. De provinciale Natuur- en Milieuprijs werd uitgereikt samen met de provinciale milieuprijs voor bedrijven. Een persbericht over beide prijzen vind je op de website van de Provincie Utrecht (zoekplaatje: waar staat de kersentuin?). Wie een bericht in de krant heeft gezien, wordt verzocht dat aan ons door te geven nieuws? stuur een bericht aan de redactie 

naar boven

Kersentuin genomineerd - 3 december 2002

De kersentuin is door de jury genomineerd voor de natuur- en milieuprijs voor vrijwilligersorganisaties voor de provincie Utrecht: het blijft dus nog even spannend... Wie meteen wil weten welke van de drie genomineerden de prijs uiteindelijk in de wacht gaat slepen, kan volgende week naar de prijsuitreiking komen, op 12 december, om 16 uur in Paushuize. Zie ook de voordracht in september. Overigens vielen we bij de stedelijke natuur- en milieuprijs voor vrijwilligersorganisaties net buiten de prijzen... 

naar boven

Kersentuin voorgedragen voor natuur en milieuprijs! - 8 oktober 2002 

De kersentuin is voorgedragen voor de provinciale natuur- en milieuprijs voor vrijwilligersorganisaties. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Natuur- en milieufederatie Utrecht aan organisaties van vrijwilligers die zich inspannen voor een betere leefomgeving. Voor de winnaar wacht een bedrag van duizend euro en een wisseltrofee. Daarnaast zullen twee eervolle vermeldingen worden uitgereikt. Of wij in de prijzen zullen vallen, is nu nog koffiedik kijken. Maar onze voordracht is daarvoor al een eerste stap! Een organisatie kan voorgedragen worden door een andere persoon of organisatie. In ons geval wilde Annet van Biezen de kersentuin aanmelden. Wie is zij en hoe komt het dat ze de kersentuin zo'n warm hart toe draagt?

Hoe ken je de kersentuin?

Ik zing in hetzelfde koor als Marian. En zij vertelt al sinds jaren regelmatig over wat er speelt in de vereniging of in de bouw. En in het voorjaar toen op mijn werk in een vergadering een keer sprake was van een subsidie aan de kersentuin (MAVI-subsidie), dacht ik ineens 'hé, die ken ik: de kersentuin, dat is dat project waar Marian het altijd over heeft.' Daardoor wilde ik er meer over weten. Ik heb toen geregeld dat er een artikeltje in Milieu in Praktijk kwam, het blad van de Dienst Water en Milieu van de provincie. Wat Marian zo vertelt op koor, is natuurlijk nog best fragmentarisch. Ik had niet gedacht dat het zo'n intensief project was, totdat ik deze website echt ging doorlezen. Daar zitten heel wat vrije avonden en dagen in van de leden van de vereniging!

Wat spreekt je aan in de kersentuin?

De naam vind ik al zo leuk, die heeft gewoon iets... Het spreekt tot de verbeelding: een kersentuin, daar is het goed toeven. Zo'n naam blijft hangen. Maar wat ik bijzonder vind is het gezamenlijke van de kersentuin. Dat jullie met een groep mensen van de grond af aan je eigen woonomgeving creëren. Dat je al zoveel jaren samen bezig bent, dat moet een heel andere band met je buren geven dan in welke andere wijk dan ook. Dat is bijzonder, vind ik, dat kom je toch niet veel tegen. Naast de doelstellingen op het gebied van natuur en milieu natuurlijk, dat is ook goed. Eigenlijk dus de combinatie, van ecologische en sociale duurzaamheid.

Wat heb je zelf met het milieu?

Ik heb gestudeerd in Wageningen. Veel mensen daar denken op een of andere manier bewust na over natuur en milieu. Het leeft daar gewoon. Ik heb planologie voor het landelijk gebied gestudeerd. Daarin is de relatie tussen landbouw aan de ene kant en natuur en milieu aan de andere kant heel belangrijk. Met stedenbouw of duurzaam bouwen ben ik eigenlijk nog nooit bezig geweest. Nu werk ik bij de provincie Utrecht aan een project dat een reconstructie moet bereiken van de Gelderse Vallei en Utrecht Oost, waar veel intensieve veehouderij is. Het gaat om een inrichting van het gebied waarbij de duurzame landbouwbedrijven een toekomst hebben en tegelijkertijd de natuur verder ontwikkeld kan worden. Dat betekent dus ook dat de milieuomstandigheden verbeterd moeten worden
In mijn leven thuis doe ik eigenlijk niet zo veel met het milieu. Ik heb wel een groentepakket van Odin. Dat is een initiatief van collega's van mij bij de Dienst Water en Milieu van de provincie, die ook iets concreets wilden doen. Ik ben niet echt principieel in biologische of ecologische producten kopen; ik ga ook gewoon naar Albert Heijn. Ik heb geen auto. Zelfs mijn abonnement op Greenwheels heb ik weer opgezegd omdat ik autorijden eigenlijk vreselijk vind. Mijn Brompton bevalt me veel beter.

Hoe kwam je op het idee om de kersentuin voor te dragen voor de natuur- en milieuprijs voor vrijwilligersorganisaties?

Ik las over die prijs en het leek me meteen een goed idee. De kersentuin is een hele mooie combinatie van iets extra's voor het milieu doen en daarmee ook iets voor jezelf doen. Heel veel groepen en vrijwilligersorganisaties voeren wel actie, maar vaak blijft het bij actievoeren. Jullie staan niet alleen op de barricaden om anderen te overtuigen, jullie realiseren zelf ook iets nieuws. Jullie hebben er ook zelf belang bij. En door je eigen leefomgeving zo optimaal als mogelijk in te richten, scheppen jullie ook de voorwaarden om zelf weer duurzaam te kunnen leven. Neem bijvoorbeeld de parkeergarage en het deelautoproject. Daarmee doen jullie ook iets concreets aan meer groen en minder auto's op straat. Dat vind ik bijzonder. Ik zou het heel erg leuk vinden als jullie genomineerd worden voor de natuur- en milieuprijs. Daardoor zou er weer extra publiciteit aan de kersentuin gegeven worden en dat lijkt mij belangrijk.

Waarom kom je zelf niet in de kersentuin wonen?

Ja, ik was al bang voor die vraag. Eerlijk gezegd ben ik erg gehecht aan mijn huisje in Oudwijk, dicht bij het centrum waar alles gebeurt. Ik heb nog nooit gedacht aan wonen in Leidsche Rijn. Ik heb daar zo'n beeld bij van veel jonge gezinnen en daar pas ik zelf niet helemaal tussen. Dat geldt voor de kersentuin nu juist weer niet, natuurlijk. Als ik nog eens zou verhuizen, dan zou ik in zo'n project als de kersentuin misschien wel willen wonen.  Maar ja, nog eens verhuizen..., voorlopig liever niet.

En nu maar hopen dat we genomineerd worden en wie weet straks op 12 december in de prijzen vallen.

naar boven