de kersentuin kersnet

2002-2006

 

< terug naar de nieuwspagina 

door Ronald Koekkoek en Marian Geurtsen           laatste nieuws: zondag 31 mei 2009

LINKS

23 juni 2006
Hoe snel voert Nederland de glasvezel in?

30 januari 2003
antwoorden op veel- gestelde vragen over glasvezel

29 januari 2003
proefsite kersentuin.net online

20 januari 2003
excursie webwoning

10 oktober 2002
een dag uit het leven van de 'connected' kersentuiner

10 augustus 2002
computertijd

17 juli 2002
kersnet update

4 juli 2002
gesprek over aanleg glasvezel

Hoe snel voert Nederland de glasvezel in? - 23 juni 2006

Veel potentiële ontwikkelaars van Fiber To The Home kijken nog steeds de kat uit boom. Ze doen vrijwel niets en voeren een kat en muis spel met elkaar om vooral niet de eerste te zijn die het eerst grootschalig instapt in deze nieuwe markt voor het aansluiten van particulieren op snel internet. Maar er zijn ook andere ontwikkelingen die een rem zetten op de aanleg van de glasvezelinfrastructuur tot in de meterkast, zoals de razendsnelle ontwikkelingen in het draadloze segment.

last mile
Het draait voor de belanghebbende partijen die particuliere woningen willen verbinden met de regionale en landelijke internet- en rtv-infrastructuren om de zogenaamde "last mile". Dat is het stukje kabel dat van de schakelkast in de straat of de wijkcentrale naar de huizen toe loopt. Tot nu toe is dat stukje kabel nog vrijwel overal van koper, terwijl tussen de centrales overal glasvezel ligt en zo langzamerhand ook de wijkkasten van glasvezel worden voorzien. Het zal daarentegen een vermogen kosten om het laatste stukje koperkabel overal te vervangen door een glaskabel.

De marktpartijen die vrijwel allemaal gebruik maken van de infrastructuur over koperdraden zullen zo lang mogelijk van deze bestaande infrastructuur gebruik willen blijven maken als de techniek dat toelaat. Het is dus niet in hun belang om de koperkabels naar de huizen door glasvezels te vervangen, zolang de verbindingen over koperdraden nog steeds sneller kunnen worden gemaakt. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld KPN zo lang mogelijk wil doorgaan met het aanbieden van (snellere) varianten van ADSL over dezelfde koperdraden. Een van de consequenties van die strategie is dat KPN op dit moment nog niet grootschalig investeert in Fiber To The Home, en je ziet hier de wet van de remmende voorsprong aan het werk: juist omdat het bedrijf in de loop van de jaren bij vrijwel alle woningen in Nederland koperdraden heeft aangesloten zal het niet zo snel overstappen op een nieuwe infrastructuur voor de "last mile", enerzijds vanwege de grote investeringen die dat met zich mee zou brengen, maar anderzijds - en dat is waarschijnlijk de doorslaggevende factor op dit moment - vanwege de winsten die de koperkabels in de meest nabije toekomst nog wel even kunnen opleveren. Van de koperinfrastructuur zijn investeringen die in het verleden zijn gedaan al geruime tijd geleden volledig terugverdiend en de beheer- en onderhoudskosten zijn relatief laag, dus de winsten relatief hoog. Dat melkkoetje breng je niet zomaar naar de slacht.

Glasvezel naar ieder huis in Nederland?
Andere partijen dan KPN hebben vaak niet het grote vermogen om ineens grootschalig glasvezel te gaan aanleggen, en vrezen bovendien dat zodra zij er wel op iets meer dan kleine schaal mee zouden beginnen een grote partij als KPN direct zal 'toeslaan' op dezelfde plek in dezelfde markt, en dat KPN met het grote vermogen achter de hand de aanleg van glasvezels ook veel sneller kan bekostigen. Als klap op de vuurpijl kan KPN vanwege de grote schaal van het bedrijf het werk ook nog eens goedkoper uitvoeren en dus betaal je straks voor een glasvezel van KPN waarschijnlijk minder dan voor een glasvezel van een andere partij, is de gedachte, waardoor het heel moeilijk concurreren is. Volgens KPN zelf kan niemand in zijn eentje de grote kosten van een landelijke FTTH- dekking ophoesten, ook KPN niet. Het bedrijf stuurde enige jaren terug daarom al aan op een groot landelijk glasvezelnet, waar alle partijen in deelnemen. Ondertussen is er ondanks alle mooie woorden nog vrijwel niets concreets op grotere schaal gebeurd.
De wat kleinere marktpartijen die de eerste stap in principe wel zouden willen nemen zien er nu nog van af omdat zij denken dat zij door de enorm hoge aanvangskosten veel geld moeten lenen waardoor ze het op termijn door de hoge rentelasten niet kunnen bolwerken. Ze verwachten dat een grote partij als KPN hen met gemak een paar jaar later uit de markt zal drukken omdat KPN vanaf het begin goedkoper kan werken en de glasvezelverbinding dus goedkoper kan aanbieden aan de consument.
Het is de vraag of dat klopt. Op dit moment doet KPN hier en daar mee in projectvorm, zoals in Deventer of tot vorig jaar in Eindhoven, waarschijnlijk om ervaring op te doen. Het is sowieso de vraag of KPN de grote partij moet zijn die iedereen in de gaten zou moeten houden. Als KPN er al mee zou beginnen, is dat dan om te beginnen op plekken waar de concurrentie al zit of juist daar waar de concurrentie ontbreekt? Misschien is het afwachten van KPN zo bezien juist een voordeel voor andere partijen: waar al een glasvezel ligt zal KPN - hoe je het ook ziet - uiteindelijk toch minder klanten krijgen voor zijn eigen glasvezel dan op plekken waar nog geen glasvezel ligt. Wie het eerst komt het eerst maalt.
Het "glasvezel-naar-iedere-klant"-tijdperk 'overslaan' is geen optie. Daarvoor is het een te belangrijke ontwikkeling. Daar kan zelfs draadloos niets aan veranderen, is mijn verwachting. Dat KPN zich begin 2006 heeft teruggetrokken uit Kenniswijk in Eindhoven, een grootschalig FTTH project, heeft waarschijnlijk andere oorzaken, waaronder de onbeheersbaarheid van het project (bureaucratie!) door de vele deelnemende partijen met vaak tegenstrijdige belangen.

KPN doet meer draadloos
Er lijken ook wat meer aanwijzingen te komen dat KPN zich langzamerhand toch wat meer gaat richten op de draadloze techniek en de vaste aansluitingen in de toekomst niet langer als zijn onbedreigde belangrijkste bron van inkomsten ziet, misschien omdat KPN beseft dat het op termijn niet de enige marktpartij is die het hele land met zijn diensten (en reclame) kan bereiken. KPN zal dus bijvoorbeeld maar wat graag de eerste willen zijn die digitale tv grootschalig door de ether (landelijk) tegen aantrekkelijke prijzen gaat aanbieden. Digitale TV biedt het bedrijf al sinds 2004 in verschillende regio's draadloos aan via de ether, maar sinds begin mei 2006 ook aan via de eigen adsl verbindingen. Deze combinatie heeft in principe de potentie om met digitale tv in een keer een veel groter bereik te krijgen onder consumenten dan alle casema's en upc's bij elkaar, die stuk voor stuk op dit moment alleen nog regionaal opereren. Eerder dit jaar is Nozema in handen van KPN gekomen, inclusief een aantal grote zendmasten, waaronder de zendmast van Lopik. Het gaat volgens KPN vooral om de uitzendcapaciteit en niet zozeer om het eigendom van de masten, maar het doel van deze zet is duidelijk: een voet tussen de deur in de lucratieve landelijke digitale tv-markt. Als de marketing hiervan vruchten gaat afwerpen kan digitale televisie van KPN behoorlijke veranderingen teweeg gaan brengen in tv-land, al is het alleen al omdat zoveel mensen een adsl aansluiting via de telefoondraadjes van KPN hebben en de kans groot is dat zij er via dat medium als eerste kennis mee zullen maken. Grootschalig glasvezel aanleggen naar woningen lijkt tussen al deze ontwikkelingen nog steeds geen echte prioriteit binnen KPN op dit moment, hoewel het bedrijf als het even kan wel overal, waar iets gebeurt een vinger in de pap wil hebben. Het komt wel, zegt iedereen, maar wanneer? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: pas als er echt geld mee verdiend kan worden. En blijkbaar is dat nu nog niet het geval.

Kat en muis
De voordelen van glasvezel zijn dus groot, maar het belangrijkste nadeel van glasvezel is dus toch nog steeds de prijs en dat weegt op dit moment nog zwaar voor de meeste marktpartijen die er iets in zien. Voordat de aanleg van glasvezel daadwerkelijk ter hand wordt genomen vindt er al een aantal jaren een enorm strategisch kat en muis spel plaats tussen de marktpartijen, waarin niemand van de muizen echt de eerste stap buiten het veilige holletje durft te zetten, bang om opgegeten te worden door de kat.
 

Gemeentelijke initiatieven
Nederland gaat zodoende maar langzaam aan de glasvezel. Daadwerkelijk uitgevoerde glasvezelinitiatieven voor het aansluiten van particulieren zijn er dan ook nog niet veel. In de uitvoering blijkt het elke keer weer te stranden op regelgeving of trainerende rechtszaken van belanghebbende partijen die elkaar bij wijze van spreken het licht in de glasvezel niet gunnen. In Almere en Rotterdam zijn op dit moment wel met succes enkele wijken ontsloten. In Deventer is de uitrol gaande volgens een succesvol "open marktplaats model".  In Apeldoorn en Zutphen gaan ze volgens het Deventermodel eerst met bedrijven aan de slag, en zitten de particuliere aansluitingen nog niet in de grond maar dat geld voor veel meer steden. Er gaan ook projecten de mist in: in Eindhoven is Kenniswijk ondanks herhaalde pogingen het project nog van de ondergang te redden vorig jaar opgeheven, met achterlating van een klein aantal gerealiseerde aansluitingen, terwijl het de bedoeling was om heel Eindhoven en Helmond aan te sluiten.

Initiatieven van woningbouwstichtingen
In Soest en Utrecht worden in opdracht van woningstichting Portaal drie jaar (!) na de eerste vermeldingen nu de eerste glasvezelaansluitingen aangelegd bij huurwoningen. De aanleg en de diensten worden door dezelfde combinatie van bedrijven verzorgd als bij het glasvezeluitrol in Amersfoort het geval is. In Amsterdam heeft woningbouwstichting 

Particuliere initiatieven
Hier in Utrecht hebben we als bewoners van de Kersentuin op particulier initiatief - met een behoorlijk deel eigen geld - kleinschalig glasvezel aangelegd vanuit een cetrale plek naar bijna 100 woningen, waarvan ruim de helft op dit moment daadwerkelijk een actieve internetverbinding heeft. Ook in de wijk Lombok (ongeveer 500 aansluitingen, net begonnen) hebben particulieren zelf de handen ineen geslagen om glasvezel aan te leggen. In Amersfoort zijn in de wijk Vathorst vrijwel alle woningen op particulier initiatief aangesloten. Er is één plaats in Nederland die volledig is aangesloten op glasvezel op particulier initiatief: het hele dorp Nuenen heeft zijn eigen coöperatieve glasvezelnetwerk met potentieel ongeveer 7500 aansluitingen.

Aanzwengelen
Gemeentes hebben in vrijwel al deze gevallen een doorslaggevende aanzwengelende rol gespeeld en zullen dat in de toekomst willen blijven doen, tegen de zin van de de marktpartijen met hun gevestigde belangen in, en soms zelfs tegen de zin van hogere overheden (Europa) in. Gelukkig heeft de Tweede Kamer het gemeentelijk initiatief met de net aangenomen wet niet helemaal onmogelijk gemaakt.

Van de rechter mag het...
In Amsterdam loopt al jaren het debat over citynet, het glasvezelnet dat de gemeente wil aanleggen. De wetgeving van deze week komt trouwens vrijwel tegelijkertijd met het bericht dat gemeentes in de toekomst wél glasvezel-initiatieven zullen kunnen blijven nemen, als het aan de rechter ligt, die deze week uitspraak deed in een zaak tussen de gemeente Amsterdam en UPC, de grote kabelaar die de aanleg van glasvezel door een  gemeentelijke overheid met name uit concurrentieoverwegingen absoluut niet zit zitten, en zich er al jaren tegen verzet. Meer hierover >>   UPC gaat  in beroep >>

Voordelen glasvezel
Je zou je kunnen afvragen, waarover dit allemaal eigenlijk gaat. Waarom wordt dit allemaal zo belangrijk gevonden? Dat het belang van glasvezel groot is vind zijn oorsprong in de gebruikte techniek, die heel veel voordelen biedt boven de huidige techniek. De huidige techniek gebruikt elektrische signalen over koperdraden. Bij glasvezeltechniek worden geen elektrische signalen meer gebruikt maar lichtpulsen die door lasers worden opgewekt. Het medium glasvezel heeft samen met die lasertechniek een paar ijzersterke voordelen boven alle andere media (transportmiddelen voor data) en dat is dat het tot op zeer hoge snelheden nog steeds betrouwbare en stabiele verbindingen kan leveren en de snelheidsverhogingen vrijwel onbeperkt kunnen plaatsvinden, zonder het medium zelf te hoeven vervangen.
Bij de dunnere koperdraden van telefoonverbindingen zit er een fysieke limiet op de bandbreedte, dwz de hoeveelheid data die je per tijdseenheid over de draden kunt sturen. Die fysieke limiet wordt ondanks allerlei nieuwe technieken om meer bandbreedte uit de kabels te persen in de (nabije) toekomst toch een keer bereikt. En hoe sneller de techniek vooruit gaat hoe sneller die limiet bereikt wordt! ADSL gaat dus beperkt mee. Bij de dikkere coaxkabels (tvkabels) ligt de limiet iets hoger, maar ook die limiet wordt een keer bereikt. Dus ook internet via de (tv)kabel gaat beperkt mee. Een glasvezel kent eigenlijk geen limiet voor de bandbreedte, behalve misschien de levensduur van de glasvezels zelf. En die wordt toch op minimaal 20 jaar geschat, en waarschijnlijk het dubbele.

Betrouwbaar
Daarnaast is vooral de betrouwbaarheid van de verbinding over een bepaald medium van groot belang. Een draadloze verbinding zal eerder gestoord kunnen worden door externe storingsbronnen, zoals draadloze telefoons en andere zenders die zich te dichtbij bevinden, (zoals de wlans bij de buren!) en is daartoe inherent minder betrouwbaar dan een verbinding over een kabel. Het bereik van de zender is daarnaast een beperkende factor, en de veiligheid van draadloze verbindingen vraagt bovendien veel aandacht van en kennis bij de gebruikers. Ook verbindingen over koperdraden zijn niet immuun voor storingen van buitenaf, zoals stroomdraden of apparaten met een sterk magnetisch veld.
Een extra nadeel van draadloze verbindingen of verbindingen met koperdraden dat je niet een twee drie zult bedenken is de gevoeligheid voor atmosferische storingen. Met name elektrische ontladingen zijn gevaarlijk bij lange koperkabels. In principe is iedere koperdraad een gevaarlijke stroomgeleider als het onweert, niet alleen de verticale in je huis. De kabels die van buitenaf het huis inkomen kunnen bij een bliksemontlading op relatief grote afstand schade (brand!) veroorzaken door de goede stroomgeleidende eigenschappen van de kabels. Glasvezel heeft geen enkele van deze nadelen. Het medium zelf transporteert alleen lichtpulsen en is niet te beďnvloeden met radiogolven of andere magnetische bronnen en de kabelhulzen zijn van kunststoffen die geen stroom geleiden.

Ronald

nieuws? stuur een bericht aan de redactie

 

Antwoorden op veelgestelde vragen over glasvezel - 30 januari 2003

Veel gestelde vragen over het FTTH project in de kersentuin en de antwoorden erop vind je op www.kersentuin.net onder FAQ. Voor wie gisteren al keek: de faq is uitgebreid en  geüpdate met heel veel nieuwe vragen én antwoorden. Heb je nog meer vragen dan kun je deze sturen aan kersnet@kersentuin.nl.

naar boven

Proefsite kersentuin.net online - 29 januari 2003

Kersentuin.net is online met een webportaal op www.kersentuin.net voor breedbandinfo en leuke dingen in de kersentuin! De site zal naast www.kersentuin.nl het webkarakter van de kersentuin uitdragen. Om te beginnen zal de nadruk liggen op het breedbandinitiatief en diensten voor en door kersentuiners.

naar boven

Excursie webwoning - 20 januari 2003

Zaterdag zijn 14 Kersentuiners in de webwoning in Eindhoven geweest. Deze webwoning heeft een glasvezelverbinding met internet en daarnaast is er aandacht voor verschillende vormen van automatisering in de woning zelf.

De koffie staat klaar bij aankomst en we krijgen eerst een verhaal van de beheerder van de webwoning. Olaf Aelbers legt uit wat we in de woning allemaal kunnen aantreffen: "Er zijn verschillende systemen voor beveiliging, verwarming en zorgalarmering die op elkaar zijn afgestemd.

Deze systemen kunnen draadloos met elkaar communiceren of met behulp van simpele schakelaars die overal in huis in (of zelfs achter) de stopcontacten zitten. De signalen lopen gewoon via het elektriciteitsnet. Alle elektrische apparatuur kan er op afstand mee aan of uitgeschakeld worden. Je kunt met de combinatie van deze apparatuur bijvoorbeeld instellen dat het tv-geluid automatisch wat zachter wordt als de telefoon gaat, als je dat wilt."

Olaf vertelt ook dat je de verwarming in huis automatisch op bepaalde scenario's kunt instellen. Zet je hem op de stand studeren dan staat in één keer de verwarming in de studeerkamer op de juiste temperatuur ingesteld en wordt de rest van het huis niet meer verwarmd maar gaan ook de meeste lichten die je niet meer gebruikt tegelijkertijd automatisch uit. Je kunt via internet je huis even laten weten dat je wat eerder thuiskomt dan normaal, zodat je huis al warm is. Ariëlle zag wel iets in de mogelijkheid om op afstand je bad vast te laten vollopen...

De snelle internet- verbinding wordt gedemonstreerd met het binnenhalen van een filmtrailer. De filmbeelden van hoge kwaliteit worden met een beamer op een kamerbreed scherm geprojecteerd. Door de grote snelheid van de glasvezel- verbinding loopt de film meteen dus zonder eerst een gedeelte te hoeven bufferen. Angstwekkend reëel (Terminator 3!) met geluid van alle kanten zodat Marian zit te trillen op haar stoel.

Er is een live videoverbinding met het breedband demonstratiecentrum van Kenniswijk - onderdeel van de TU- Eindhoven en zo kunnen we zien dat ... er niemand is. Toch wel indrukwekkend dat je dit dus kunt doen.

We kunnen zien dat een paar buurtbewoners - die ook allemaal glasvezel hebben - geďnspireerd zijn om videofilmpjes te maken en op het web te zetten en ze zijn zelfs met tv uitzendingen voor de Vlinderbuurt begonnen (vlindertv). Dat zag Liza al helemaal zitten in de kersentuin en het lijkt ons ook erg leuk!

Kersnetters Alf en Ronald kunnen hier en daar bij het verhaal van Olaf Aelbers aansluiten als hij vertelt over de totstandkoming van het glasvezelnetwerk. Het was een moeizaam ontwikkeltraject waar de teruggang in de ITC- en telecombranche na de eeuwwisseling voor behoorlijk wat vertraging heeft gezorgd. Ondanks die vertraging heeft de woningstichting waar Aelbers werkt het project mede mogelijk gemaakt. Dat zij uiteindelijk op een nogal aparte manier eigenaar van het laatste stuk van het glasvezelnetwerk (het stuk tot in de woning) zijn geworden is anekdotisch: na veel omwegen hebben ze uiteindelijk de boedel opgekocht uit het faillissement van Bredband, een Zweeds kabelbedrijf en oorspronkelijke bedenker van het plan.

Om echt snel internet te krijgen is voor het hele traject tot aan de Amsterdam Internet Exchange glasvezel nodig. Voor het Eindhovense plan betekent dit dat er nog twee andere partijen eigenaar zijn van delen van het glasvezeltraject tot Amsterdam. 

Na het verhaal en de internetdemonstratie bekijken we de woning verder. In de woonkamer is de techniek niet overheersend aanwezig. Veel techniek is klein zoals bijvoorbeeld het doosje waarmee de glasvezel de woning binnen komt. Het enige echt opvallende was het grote scherm aan de muur en de beamer er tegenover. Verder lag er een draadloos toetsenbord en een draadloze muis op tafel om de bediening gemakkelijk te maken.

Een computer hebben we in de woonkamer niet gezien. Die staat waarschijnlijk ergens in een kast. In de studeerkamer was behalve een computer ook een bijzonder en professioneel apparaat opgesteld waarmee een live videoverbinding voor bijvoorbeeld videovergaderen kan worden gemaakt

Bewoners van de aangesloten appartementen worden op het moment stevig gesubsidieerd en betalen maar 29 euro voor een internet-abonnement. "Eigenlijk zou dit bedrag rond de 85 euro per maand moeten liggen om kostendekkend te kunnen zijn" deelt Olaf Aelbers ons fijntjes mee.

Met het apparaat hierboven kun je op een luxe manier videovergaderen. Het werkt ingenieus met projectie en opname via spiegels. Rechts zie je de Voicefinder, het apparaatje om je bestaande telefoontoestel op aan te sluiten. Dit gebruik je ook bij Kersnet. Het is zo ongeveer groot als een telefoon en kan in de meterkast geplaatst worden.

Leuke link: kijk zelf rond in de WeBwoning!

naar boven

 

Een dag uit het leven van de 'connected' kersentuiner - 10 oktober 2002

Het beeld dat Kersnet oproept ...
tijdens de algemene ledenvergadering van gisteravond (woensdag 9 oktober 2002)

 

Het is 9 oktober van het jaar laten we zeggen 2005.

7.30 
word ik gewekt door de online wekker die ik de avond ervoor zelf ingesteld heb of de week of maand ervoor, kan ook, omdat ik weet welke dagen ik thuis werk en dan dus wat later uit bed kan komen. Werkt verder net zo makkelijk als de normale wekker, ik kan hem alleen niet meer vergeten.

7.45
sta ik op, neem een douche en ga ontbijten. Bij het ontbijt lees ik altijd de plaatselijke krant, gewoon van papier, omdat ik dat prettig vind. 
Vanmorgen zie ik op de voorkant dat prins Bernhard vannacht is overleden. O jé.
Om daar snel toch iets actueels van te horen en te zien klik ik meteen op het platte beeldscherm boven de keukentafel om het laatste nos-journaal online te zien en daarna ook even in een van de betere landelijke kranten te kijken. Het beeld en geluid loopt meteen, net als bij tv. Ik scan tegelijkertijd even snel de berichtjes in het e-mailtje van Trouw dat iedere ochtend vroeg in mijn mailbus ligt op artikelen over Bernhard en ik hoef niet ver te zoeken.
Dat e-mailtje van Trouw komt 's morgens al heel vroeg, meestal zelfs al 's avonds laat net voor ik naar bed ga. Alleen de krantenkoppen staan erin en ik selecteer daaruit dan het nieuws dat ik wil lezen. Ik spring vanuit het mailtje razendsnel naar de website van Trouw waar het hele bericht staat. De reportage over Bernhards dood is voorzien van geluidsopnames en een wat uitgebreidere videoreportage van zijn laatste toespraak voor de oud strijders, die ik ook meteen scherp in beeld krijg als ik erop klik, maar erg saai blijkt. Ik heb wel de neiging om een tijdje te blijven kijken naar de journaaluitzendingen maar eigenlijk weet ik al wat er komt, want - was het drie jaar geleden? - toen Claus stierf hebben we hetzelfde al eens eerder gezien. Dus houd ik het voor gezien en bedenk dat alles wat ik wil zien, al het beeld en geluidsmateriaal later alsnog kan opzoeken in de online journaalarchieven en op talloze andere websteks. Ik laat het wachten tot ik er tijd en zin in heb. En als ik iets twee keer wil bekijken kan het ook.
In plaats daarvan kies ik een van mijn favoriete klassieke mp3'tjes, die we via de kersnet server met een een leuk nieuw stel uitwisselen, die net op Aureliahof 7 (vroeger KGS 52) zijn komen wonen, en die ook erg van klassieke muziek blijken te houden. Onze verzameling is voor hen óók direct bereikbaar. Natuurlijk is het alleen voor persoonlijk gebruik en kopiëren we niks. Het is zoiets als op afstand naar de cd-speler van je buren luisteren.

8.30
Bij het wegzetten van de melk zie ik dat de koelkast aardig leeg is. Die moet nodig aangevuld worden. De besteldag van de kersentuin inkoopcombinatie is vandaag. Vanmiddag om 12 uur worden alle bestellingen automatisch in een database verzameld en naar de leverancier gestuurd door de inkoopcoördinator, dus het kan nog nét. Ik bestel dus wat vlees, zuivel, groente en fruit die we met de kersentuin gemeenschappelijk inkopen bij een soort levensmiddelengroothandel van biologische levensmiddelen. Mijn lijstje is snel ingevoerd. Voor de andere levensmiddelen is morgen de besteldag. Meestal worden de producten op een vaste dag van de week geleverd en soms meer dan eens per week. Ze staan klaar bij het projecthuis. Om de paar weken ben ik een keer aan de beurt om de distributie binnen de kersentuin te regelen. Wanneer ik aan de beurt ben regel ik ook zelf in de online-agenda van de inkoopcombinatie. En ook de afrekeningen worden centraal aangemaakt en verspreid. Ik kan er zien wat ik het afgelopen jaar eraan uitgegeven heb.

8.45
Voor ik echt aan het werk ga bekijk ik nog een paar andere berichtjes. Er is er één van de penningmeester van de Kersentuin die me aanmaant om de contributie voor 2005 over te maken en dat doe ik nu dan maar meteen, dan ben ik van het gezeur af. Het online bankprogramma van de rabo werkt prettig en snel. Het geld is er gegarandeerd overmorgen.

9.00
aan het werk. Thuis. Drie dagen in de week werk ik thuis.
Ik zie in mijn agenda dat ik een afspraak heb voor een vergadering met een paar collega's om half tien en omdat ik vandaag thuis werk wordt het een videovergadering. Ik weet niet precies waar de collega's zitten, deels waarschijnlijk ook thuis en deels op de zaak, maar dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Tijdens de vergadering zien zij mij en ik hen in aparte beeldjes naast elkaar en dat is veel prettiger dan telefonisch vergaderen met een hoorn in de hand. Thuiswerken was een stuk lastiger zónder. Het geluid komt netjes over de luidsprekers. In mijn werkkamer thuis heeft niemand er last van. Op het werk is dat wat lastiger. Ik moet daar voor videoconferencing toch uitwijken naar een aparte kamer anders stoor ik mijn collega's te veel die op dezelfde kamer werken.

10.30
houden we een pauze in de videovergadering. Ik neem een kop thee en kijk even of er toevallig nog een deelauto vrij is. We willen vanavond naar een verjaardag van familie en die zijn onmogelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Er zijn er al aardig wat gereserveerd, maar gelukkig is er een vrij en die reserveer ik online dan maar meteen voor de avond. Van de kosten hoef ik vannacht niet wakker te liggen, die zijn niet hoog en worden 's nachts meteen netjes uitgerekend als ik de kilometerstand tenminste heb ingevoerd bij thuiskomst. Ik doe dat het liefst zo snel mogelijk online, omdat ik dan meteen de volgende dag kan zien of ik geld moet bijstorten op de autodeelrekening om nog te kunnen rijden. Als ik alles achteraf wil betalen kan dat ook maar dan gaat de rente lopen...

12.30
lunch ik gezellig met de buren, die een eigen internetbedrijfje hebben en dus ook thuis werken. We spreken af dat wij aanstaand weekend op hun dochters van 2 en 4 passen, als zij een avond weg willen, vanaf een uur of zes al. Dat hebben we al eens eerder gedaan. Wij geven ze dan te eten bij ons en brengen ze thuis naar bed. De hele nacht liggen ze lekker in hun eigen bedjes en wij zitten relaxed in ons eigen huis. Zij met de 'babycam' boven het bed, en wij met de dochters van de buren op de monitor. Veilig gevoel. Ik ga ze wel eerst natuurlijk even gezellig een verhaaltje voorlezen bij het naar bed gaan. Nee, dat doe ik niet op afstand!

13.30 
Ik werk de hele middag verder rustig zonder dat ik de computer continu nodig heb. Hij staat wel aan maar valt vanzelf in slaap als hij niet gebruikt wordt. Hij gebruikt dan maar 15 Watt of zoiets. Een nachtlampje dus. Die oude beeldbuismonitor heb ik vorig jaar ingewisseld voor een flatpanel, want die gebruiken een stuk minder energie.

18.00
Tijdens het eten laat ik naast het actualiteitenprogramma op TV ook Bernhard over het beeldscherm lopen in zijn uniform uit een van de levensloopberichtjes op het internet. We zien de minister-president en nog wat deskundologen langskomen en vergelijken wat die zeggen met de uitspraken die ze drie jaar geleden deden. Met Google vind je alles terug.

19.15
Tijdens de afwas (we hebben geen afwasmachine) bedenk ik dat ik morgen even moet kletsen met de overbuurman omdat er vrijdag een vergadering van de werkgroep Kersnet is, waar we alletwee inzitten. Die moet nog voorbereid worden. Vaak chatten en mailen we dat wel online bij elkaar op tussendoor-momenten, maar dit keer wil ik het zelf iets grondiger voorbereiden. Ik mail hem meteen even of we morgenavond bij hem 's avonds terecht kunnen. Kunnen we gelijk even hun nieuwe kasten bewonderen...

19.30
in de auto naar familie. Lang niet zo'n leuke verjaardag meegemaakt. We hebben het voor de verandering eens niet over de kersentuin gehad. Dat is erg lang geleden.

23.45
thuisgekomen. Oma kan al een tijdje niet meer naar alle verjaardagen komen maar ongeveer een jaar geleden heeft haar professionele zorgaanbieder behalve een alarm ook een videofoon geďnstalleerd in haar bejaardenflat, zodat ze op afstand haar toestand al een beetje kunnen beoordelen en niet voor alle wissewasjes hoeven uit te rukken.
Ze is net als wij een nachtbraakster en dat ding werkt als een telefoon dus ik roep haar op dit erg late tijdstip op en we kletsen even bij over de verjaardag. Ze is blij met de aandacht en het feit dat ze mij even kan zien en 5 minuten later sluiten we de verbinding al weer af. 

24.00
slapen we. Morgen is er weer een dag.

Ronald Koekkoek

naar boven

 

Computertijd - 10 augustus 2002

De kersentuin is bezig met voorbereidingen voor aansluiting op de informatiesnelweg via glasvezel. Het it-project van de kersentuin heet 'kersnet'. Binnenkort zal de deelnamebereidheid van kersentuiners hiervoor worden gepeild. Interessant nieuwsfeit hieromtrent is dat het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen week cijfers heeft uitgebracht over het computergebruik in Nederland.

Kort geleden zijn de lopende zaken rond het kersnet-initiatief vanuit de kersentuin en de toekenning van rijkssubsidies voor onderzoek en communicatie op deze site aan bod gekomen. De tot nu toe gepeilde reacties op de plannen zijn positief. De groep die kersnet voorbereidt, gaat er daarom vooralsnog vanuit dat kersentuiners wel warm lopen voor een combinatie van telefoon en internet, eventueel nog uit te breiden met tv over de supersnelle breedbandige 'fibre to the home'. 

Leden van de kersnetgroep weten inmiddels uit eigen ervaring dat véél kersentuiners online bereikbaar zijn en dus gebruik maken van een (eigen) computer en het internet. Uit een recente inventarisatie maakt in ieder geval zo'n 80% van de kersentuiners nu al in verenigingsverband gebruik van e-mail. Dit percentage is een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde. 

Verzadigingspunt
Het ligt in de lijn van de verwachting dat het internetgebruik nog zal gaan stijgen bij een snelle internetverbinding tegen vaste periodieke kosten. Maar vooral ook kwalitatief en in de beleving zal het computergebruik heel anders zijn. De ervaring van mensen die nu al over een continu-online verbinding beschikken is dat je vanzelf selectiever wordt als bepaalde gebruiksdrempels wegvallen. En bij een bepaald aantal uren per week treedt sowieso verzadiging op en zal het gebruik niet meer stijgen. Het bereiken van dat maximum aantal uren 'computertijd' - een soort verzadingingspunt - is ook weer erg individueel bepaald en dus niet goed te voorspellen. De verschillen tussen individuen kunnen erg groot zijn.

CBS
Juist rond dit onderwerp zijn deze week nieuwe getallen uitgekomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het computergebruik van de gemiddelde Nederlander in kaart gebracht. Eén van de grafiekjes geeft het gemiddeld aantal uren computergebruik per week verdeeld over 7 leeftijdsgroepen: 

Het hele bericht van het CBS staat hier Het aantal uren en minuten dat leden van de kersentuin momenteel werkelijk per week thuis achter een computer (met of zonder internet) doorbrengen levert waarschijnlijk weer een net wat anders opgebouwde grafiek.

Fundament
Kersnet heeft een gezond (financieel) fundament nodig. Hierover is lang nagedacht. De plannen voor kersnet gaan op dit moment uit van de telefoonaansluiting als een belangrijke schakel in het geheel, omdat dit de financiële basis kan zijn waarop de overige media, zoals internet en televisie, tegen een aantrekkelijke prijs kunnen worden aangeboden. Kersnet kiest juist voor telefoon als basis omdat verwacht kan worden dat vrijwel iedereen wel een vaste telefoonaansluiting wil.  

Om het project daadwerkelijk uit te kunnen gaan voeren zal eerst ook de financiële haalbaarheid ervan duidelijk moeten zijn. Daartoe zal onder leden van de kersentuin binnenkort de deelnamebereidheid en de financieringsbereidheid gepeild worden op basis van een meer gedetailleerd uitgewerkt plan.

 

naar boven

 

Kersnet update - 17 juli 2002
De werkgroep 'kersnet' van vereniging de kersentuin was gisteren aanwezig bij een speciale bijeenkomst ter gelegenheid van de toekenning van rijks subsidie voor de Utrechtse 'breedbandproeven'.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Utrecht. In het technologisch vooroplopende Media Plaza in het Jaarbeurs congrescentrum is met een internetpresentatie en een prettige informele voortzetting daarvan het 'in de wacht slepen' van de subsidie gevierd en hebben kersnet en lombox nader met elkaar en enkele betrokken Utrechtse ambtenaren kennisgemaakt.

De internetpresentatie, gegeven door een 'piloot' van het Media Plaza, gaf een beeld van de diversiteit van gebruiksmogelijkheden die het internet biedt als je beschikt over een verbinding van 2 gigabit per seconde (= 2000 kilobit/seconde, d.w.z. ongeveer 35 x 56 kilobit/seconde; ter vergelijking: 56kbit/sec is op dit moment nog de standaardsnelheid voor inbellen zonder isdn). Aan die 'dikke pijp' zijn een aantal voordelen verbonden:

  • grote snelheid: een volledige speelfilm komt vrijwel net zo snel in beeld als een mailtje dat je opent. Als je grote hoeveelheden informatie doorzoekt staat in een splitsecond het antwoord op je scherm. 

  • veelzijdigheid: je maakt met het grootste gemak gebruik van alle verschillende internettoepassingen, zelfs tegelijkertijd.

  • 'allways on' tegen een 'flat fee': continu online zijn is een wezenlijke factor die het gebruik van internet in het dagelijks leven verandert. Vooral rustiger en gemakkelijker zal maken. Wat niet per definitie langduriger sessies betekent, maar wel een frequenter gebruik. Telefoonnummers opzoeken in de papieren gids doe je gewoon niet meer. De OV-reisplanner wordt een gemakkelijk gebruiksvoorwerp, waarmee je nu eens rustig verschillende routes of andere mogelijkheden met elkaar kunt vergelijken als je dat wilt. Als een zoekactie op internet eens een keer wat meer tijd vergt zit je niet meer met je hoofd bij de oplopende telefoonrekening. 

  • interactiviteit: gamen, chatten (irc, msn) , shoppen (ebay, amazon). Je speelt, kletst en koopt gemakkelijker via het internet. Daarnaast is er heel veel kennis te vergaren op een interactieve manier. 

  • multimediaal: muziek, films, kranten, tijdschriften, virtueel op visite, videositten.

  • zelf de controle hebben: het journaal kijk je op je eigen tijd en je mist niks want als de bel gaat onderbreek je gewoon even de stream. Je kunt verdergaan als het je weer uitkomt. En je kunt het ook niet meer vergeten op te nemen, want het journaal stáát gewoon altijd online.

De kennismaking met de mensen achter Lombox, het andere Utrechtste project dat is voorgedragen voor de subsidieaanvraag was inspirerend. Lombox heeft een vergelijkbaar glasfiberplan; het verschil is dat dit project in een bestaande woonwijk zal worden uitgevoerd. Uitwisseling van tot nu toe opgedane ervaringen behoort tot de mogelijkheden en wordt door de gemeente gestimuleerd. 
De verwerving van de subsidiegelden door de ambtenaren van de gemeente Utrecht is een felicitatie waard. Dit feit is dan ook met genoegen door Kersnetters meegevierd. Kersnet verwacht door deze geslaagde bijeenkomst en natuurlijk met name door de in het vooruitzicht gestelde financieringsbron voor onderzoek en communicatie in een behoorlijke stroomversnelling terecht te komen.

Ronald

naar boven

 

Kersentuin in gesprek met gemeente over glasvezelnetwerk - 4 juli 2002

Vandaag praat de werkgroep 'kersnet' van vereniging de kersentuin met de gemeente Utrecht over de voorgenomen aanleg van een glasvezelnetwerk in eigen beheer. Aanleiding is de toekenning van ruim 6 miljoen euro subsidie door het ministerie van economische zaken aan negen steden voor 'breedbandproeven'.

De gemeente Utrecht heeft in november 2001 een subsidieaanvraag voor experimenten met breedbanddiensten ingediend bij het Rijk en daarin twee stedelijke projecten genoemd: De Kersentuin en Lombox. Bijzonder is daarom dat Utrecht in het persbericht van EZ over de toekenning met name wordt genoemd vanwege de 'sociale kwaliteit' van de aanvragen: "Een tweetal van de projecten (Deventer en Utrecht) sluit behalve op de criteria uit de regeling ook goed aan bij de doelstellingen van het Actieprogramma ICT en Sociale Kwaliteit van de ministeries van BZK en VWS. Daarom heeft de minister van Grote Steden-en Integratiebeleid besloten het actieprogramma-budget toe te voegen aan de subsidieregeling Breedbandproeven. Het totaal beschikbare budget komt daarmee op 6.91 miljoen euro".

De werkgroep 'kersnet' werkt aan een up-to-date infrastructuur op basis van glasvezeltechniek voor de kersentuin. De werkgroep is sinds het najaar van 2000 bezig met inventariseren van de mogelijkheden, bedenken en uiteenzetten van een plan, contact leggen met mogelijk commerciële en niet commerciële partners voor onderzoek en uitvoering en daarnaast met subsidieverstrekkende partijen, met name de gemeente Utrecht. De contacten met de gemeente Utrecht van afgelopen najaar lijken nu dus vruchten te gaan afwerpen.

Kern van het kersnet-plan is het integreren van diensten die tot nu toe goeddeels apart van elkaar geleverd worden: televisie, telefoon, dataverkeer, internettoegang. Bij integratie is dan ook nog maar één netwerk nodig. Om de signalen uit verschillende bronnen over één glasvezelnetwerk te kunnen leiden is nieuwe technologie vereist, die op dit moment er wel is, maar waarmee in de praktijk nog weinig ervaring kan worden opgedaan. Met subsidiegeld van de overheid kan de kersentuin dit jaar nog laten onderzoeken hoe deze nieuwe technieken concreet kunnen worden toegepast: aansluiting van 93 woningen en gemeenschappelijke ruimten op glasvezel.

Alle bewoners, met name de bewoners van de speciale woon-werkwoningen in het project zullen profiteren van de voordelen van snelle digitale verbindingen met elkaar en de rest van de wereld. Het kan daarnaast voor een aantal kersentuiners net de doorslag geven om bijvoorbeeld te gaan telewerken, wat prima past in de integrale visie op duurzaamheid die de kersentuin voorstaat: op deze manier draagt het aanleggen van een glasvezelnet er rechtstreeks toe bij dat het autogebruik vermindert.

In de visie van de werkgroep gaat de kersentuin bij voorkeur zelf, dus in eigen beheer, de verschillende diensten zoals televisie, telefonie, datanetwerk en internettoegang aanbieden. Deze diensten kunnen dan collectief ingekocht worden. Op het gebied van kabeltelevisie en netwerken in eigen beheer is elders ervaring opgedaan, waar de werkgroep gebruik van wil maken. De werkgroep is op dit moment bezig om zelf de benodigde technische kennis in huis te halen om een globaal bestek te kunnen schrijven. 

Ronald

naar boven

relevante links:

kersentuin.net

WeBwoning

CBS onderzoek

relevante publicaties:

'Negen gemeenten voorlopig geselecteerd voor proef met breedbandinternet'
MIN. v. EZ
14-06-2002

Utrecht voorop in ontwikkeling breedbandinternet
GEMEENTE UTRECHT
20-06 2002

'EZ selecteert breedbandproef- gemeenten'
COMPUTABLE
14-06-2002

www.lombox.nl

nederland moet local loop openstellen'
COMPUTABLE
21-03-2002