de kersentuin duurzame energie

 

< terug naar de nieuwspagina

· door Ronald Koekkoek en Marian Geurtsen ·

25 januari 2006
lage stookosten,
frisse lucht
en warme voeten

6 januari 2006
lage stookkosten,
frisse lucht
en warme voeten

energie prestatie coëfficiënt strenger

13 oktober 2005
zonnepanelen en kilowatturen

6 augustus 2002
energie in cijfers?

Lage stookkosten, frisse lucht en warme voeten (vervolg) - 25 januari 2006 

Een ongezond binnenklimaat is actueel. Pas stond er een artikel in het AD over mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning in Vathorst, de Amersfoortse nieuwbouwwijk uit de jaren '90 . De krant schrijft dat een mechanisch warmteterugwinningssysteem stof en vuil kan verzamelen en zo gezondheidsklachten met zich mee kan brengen. Om deze reden is in de kersentuin geen warmteterugwinning toegepast, zoals wij onlangs schreven.

Lees het artikel in het AD en hieronder ons commentaar op de gang van zaken bij aanleg en gebruik van wtw systemen.

Niet fris
Onze indruk is dat het AD-artikel erg minimalistisch weergeeft waar het om gaat. De kop van het artikel  "Mechanische ventilatie ongezond" lijkt wat overtrokken. Alle mechanische systemen worden in die kop en in het hele artikel op één hoop gegooid, terwijl het hier alleen gaat over mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning, waarbij de frisse lucht eerst door het systeem gaat voor het in huis komt. Dat systeem raakt snel vervuild door stof uit de buitenlucht, met name door vervuiling van de lucht in stedelijke gebieden met veel stof in de lucht, bijvoorbeeld in de buurt van (snel)wegen. Het vuil kan zich dus ophopen in het warmteterugwinningssysteem, zeker als de noodzakelijke filters niet tijdig vervangen worden, en als gevolg daarvan is de lucht die er door naar binnen stroomt niet meer fris.

De gezondheidsklachten van de bewoners worden daarom aan deze vervuilde systemen toegeschreven. In feite is ieder systeem waarbij de lucht niet direct binnenkomt gevoelig voor dit soort vervuiling. Als systemen slecht onderhouden worden, op halve kracht draaien of zelfs uitgezet worden omdat ze niet aansluiten bij de wensen van de bewoners gaat het binnenklimaat zienderogen achteruit met vochtophoping en schimmelvorming als gevolg. Dat gebeurt ook nog eens veel sneller in zeer goed geïsoleerde woningen.

Ramen tegen elkaar open
De krant laat een medisch milieukundige aan het woord, die als remedie voor een slecht binnenklimaat iedereen aanraadt om iedere dag 10 minuten de ramen tegen elkaar open te zetten. Terecht, want andere opties hebben de mensen niet, zegt hij. En heel gezond uiteraard, maar of er nog wat over blijft van de energiewinst door de warmteterugwinning valt te betwijfelen. Filters vervangen zet blijkbaar geen zoden aan de dijk: het is schijnbaar niet toereikend, of te duur op termijn omdat het te vaak moet gebeuren in vervuilde steden met veel stof in de lucht. En voorlichting over het wtw systeem, de filters en de noodzaak om ze vaak te vervangen is natuurlijk wel éénmalig gegeven, bijvoorbeeld bij oplevering van de woning  in de vorm van een brochure of zoiets, maar dat is zeker niet toereikend. Je vergeet het Dat gaat onbewust of soms ook bewust, waarschijnlijk omdat het één moeite teveel is in het drukke bestaan van alle dag om ook nog aan je ventilatiefilters te denken. Zo zie je dat een bewuste keuze voor energiebesparing soms tot iets onwenselijks kan leiden als er alleen maar vanuit het perspectief van energiebesparing naar gekeken wordt en niet vanuit gezondheidsperspectief en - erg belangrijk - de voorlichting erover te beperkt is.

Vasthouden aan die energiebesparing bij gezondheidsproblemen is dan heel moeilijk omdat de keuze voor een bepaald ventilatiesysteem niet meer zo gemakkelijk terug te draaien is. Filters in wtw systemen werken echt alleen goed als ze regelmatig vervangen worden. Kijk maar hoe een webwinkel in wtw-filters het zegt. De gezondheid voorrang geven en resoluut de warmteterugwinningsunit weggooien en in plaats daarvan een simpele ventilator installeren is vaak niet mogelijk, omdat de aanvoerbuizen voor toevoer van frisse lucht al bij de bouw vast door de hele woning aangelegd zijn.

Kersentuin
In de kersentuin is de manier van ventileren heel goed te vergelijken met natuurlijk ventileren. Omdat een ventilator onderdruk creëert in de woning wordt er automatisch lucht van buiten aangezogen op plekke waar de kieren zitten en dat is in de kierdichte woningen als het goed is alleen bij de computergestuurde ventilatieroosters in de gevels. De keuze voor een quasi natuurlijke ventilatiesysteem in de kersentuin heeft als voordeel dat de aanvoer niet door korte of lange buizen gaat die snel kunnen vervuilen en waarbij onderhoud lastig is. Alusta roosters moeten ook eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden om vervuiling te voorkomen, maar dat is veel minder lastig dan een heel buizensysteem. De buizen en de ventilator van Alusta reinigen is wél lastig, maar daardoorheen wordt als alles goed is alleen lucht afgevoerd naar buiten dus dat is minder noodzakelijk.

Vaak zijn de keuzes van de projectontwikkelaar / architect /aannemer niet te sturen door (aanstaande) bewoners. Zoals we vaker gehoord hebben lijkt het dus ook hier in Vathorst uiteindelijk neer te komen slecht onderbouwde keuzes van de projectontwikkelaar en uiteindelijk een (gebrek aan) goede voorlichting. Ik denk dat je eraan toe kunt voegen dat er héél goed gezorgd moet worden voor regelmatig onderhoud en betere voorlichting om woningen in Vathorst leefbaar én energiezuing te houden.

LINKS

www.energie.nl

SenterNovem

Lage stookkosten, frisse lucht en warme voeten - 6 januari 2006

Je leeft in een lekker verwarmd huis, kookt en douchet en produceert al doende een hoop vocht, CO2 en afvalluchtjes, die je liefst ook weer zo snel mogelijk kwijt wilt raken. Maar met het kwijtraken van gebruikte lucht verlaat meestal ook veel nuttige warmte het huis. Een probleem dat ons zo'n zeven á acht jaar geleden al bezighield toen de kersentuin alleen nog maar uit tekst op papier bestond. De conclusie van destijds is nu nog steeds actueel: een goed geïsoleerde en kierdichte én bovendien gezonde woning bestaat niet zonder goede ventilatie.

Om nu te voorkomen dat onnodig veel warmte het huis verlaat hebben we alle woningen in de kersentuin behalve goed geïsoleerde kierdichte buitenmuren ook vraaggestuurde gebalanceerde ventilatie zonder warmteterugwinning meegegeven.

Gebalanceerd wil zeggen: de hoeveelheid lucht die het huis in wordt gezogen wordt normaal gesproken in evenwicht gehouden met de afgewerkte lucht die er uit wordt geblazen. Er mogen dus geen 'lekken' zijn waar het ventilatiesysteem geen invloed op heeft. Dat evenwicht wordt bereikt met name door een zeer goede kierdichtheid te combineren met precieze aansturing van alle ventilatieopeningen en de mechanische ventilator die de lucht afvoert. De luchtverplaatsing en het daarmee gepaard gaande energieverlies is dan niet meer dan nodig om een gezond binnenklimaat te houden.

Vraaggestuurd betekent dat je als gebruiker van het systeem het systeem kunt beïnvloeden. Als basisgegeven voer je het aantal personen dat normaal gesproken in het huis aanwezig is in het systeem in. Zijn er op een bepaald moment meer mensen in huis dan normaal dan zet je de personenschakelaar wat hoger, waarmee je er indirect voor zorgt de roosters voor de aanvoer van verse lucht iets verder opengaan en de ventilator voor de afvoer van gebruikte lucht ook wat harder gaat draaien.

Je kunt ook nog preciezer ingrijpen in het systeem door per geventileerde ruimte in huis te bepalen hoeveel er precies geventileerd moet worden op een bepaald uur van de dag. Je kunt dus aangeven hoeveel mensen er in een bepaalde ruimte in huis aanwezig zijn op een bepaald uur van een etmaal. 's Nachts kun je het systeem meer laten ventileren in de slaapkamers, overdag in de woonkamer of werkkamer. Als je niks instelt zorgt het systeem trouwens zelf altijd voor de minimaal noodzakelijke ventilatie.

Er zijn ook manieren om nog meer energie te besparen door de opgewarmde lucht die het huis verlaat te gebruiken om de lucht die erin komt voor te verwarmen. Dat is  gebalanceerde ventilatie mét warmteterugwinning

Tijdens de voorbereidingsfase heeft de kersentuin bewust niet gekozen voor ventilatie met warmteterugwinning vanwege een paar nadelen die aan de destijds beschikbare systemen kleefden: een ventilatiesysteem mét warmteterugwinning dat tijdens de voorbereidingen van de bouw tot de mogelijkheden behoorde was minder beïnvloedbaar door de bewoner en dus minder flexibel. Het open zetten van een raam zou dit bepaalde systeem al uit evenwicht kunnen brengen zonder dat daar iets aan te doen viel. Een raam moet je gewoon af en toe open kunnen zetten vonden we.

Maar de doorslag heeft gegeven dat de aanvoerleidingen van de koele buitenlucht in een systeem met warmteterugwinning bij inpassing in een kersentuinwoning relatief lang zouden worden, met als gevolg een grote kans op vervuiling van de 'frisse' lucht in de aanvoerbuizen. Hierdoor zou je een soort Sick Building Syndroom kunnen krijgen en dat wilden we voorkomen, zelfs als dat extra warmteverlies kost. De ventilatieroosters van het geïnstalleerde systeem zijn in de gevel geplaatst en staan in direct contact met de buitenlucht. Er zijn dus geen aanvoerbuizen die vies kunnen worden.

Dat de ventilatieopeningen van het systeem in de gevel zitten is ook een nadeel: er komt soms behoorlijk wat koude lucht de woning binnen als de roosters wat verder openstaan. Als je daar recht onder zit kun je de koude lucht goed voelen. Maar ook dit nadeel kun je omzeilen door bijvoorbeeld één rooster tijdelijk dicht te zetten op de plek waar je er last van hebt. Het systeem compenseert dat zelf door op een andere plek in huis een of meer roosters wat verder open te zetten zodat de ventilatie in het gehele huis per saldo op peil blijft. De verse lucht komt dus ergens anders naar binnen, waar je er niet direct last van hebt. Het rooster dat is dichtgezet zal na een aantal uren vanzelf weer mee gaan ventileren, want het is natuurlijk niet gezond om er één continu helemaal dicht te houden.

Wat niet kan bij dit systeem is installatie van een mechanische afzuigkap. Je blaast het systeem er mee in de war als je er toch een installeert. Er zijn dan twee verschillende ventilatoren actief op twee verschillende plekken in huis en er wordt lucht verplaatst zonder dat het ventilatiesysteem invloed heeft op de hoeveelheden  die de afzuigkap wegzuigt. De totale hoeveelheid verplaatste lucht is meestal groter dan nodig en de energiebesparing die het systeem normaal oplevert wordt voor een belangrijk deel tenietgedaan.

Het doorbreken van de buitenzijde van de woning voor een extra gat bij de aanleg van een afzuigkap is onverstandig als je je huis gebalanceerd wilt ventileren. De Vereniging van Eigenaars van de Kersentuin die gaat over de buitenschil van alle woningen zal zo'n doorbreking in principe niet toestaan, met name vanwege het relatief grote rechtstreekse energieverlies door het lek (sterk verminderde kierdichtheid), en natuurlijk omdat goed functioneren van het energiebesparende ventilatiesysteem erdoor verhinderd wordt.

Energie Prestatie Coëfficiënt strenger - 6 januari 2006

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) is een getal waarmee de energiezuinigheid van een woning kan worden aangegeven. Hoe kleiner het getal, hoe minder energieverlies er optreedt in de woning, en hoe energiezuiniger de woning is. Tot nu toe was een EPC van 1,0 vereist voor een nieuwbouwwoning. Vrom heeft de eisen aan de EPC nu flink opgeschroefd: per 1 januari 2006 voldoet een nieuwbouwwoning pas aan energie-eisen met een EPC van 0,8. Zie ook het bericht van SenterNovem.

Toen de kersentuin op de tekentafel lag was een EPC van 1.1 nog gangbaar voor nieuwbouw. In 2000, nog ruim voor de bouw van de kersentuin is de geëiste EPC waarde 1,0 geworden. Uiteindelijk is in de kersentuin een gemiddelde EPC van minder dan 0,7 gerealiseerd over het gehele project van 94 woningen, waarbij aangetekend moet worden dat de zonnecellen (635 piekWatt per deelnemende woning aan elektriciteit uit zonne-energie) daarin nog niet zijn meegerekend. Inclusief zonnecellen is de gerealiseerde EPC dus nog lager.

Zonnepanelen en kilowatturen - 13 oktober 2005

Deze week hebben we berekend wat we met ons huishouden dit jaar gaan besparen op de elektriciteitsrekening vanwege de zonnepanelen. Die panelen doen het bij ons pas sinds begin januari 2005. We hebben dus een heel jaar zónder en nu iets meer dan driekwart jaar mét zonne-energie in de kersentuin gewoond. Tijd voor een tussenstand.

Door de standen van de meter regelmatig op te schrijven en in Excel te verwerken hebben we de afgelopen twee jaar vrij goed inzicht gekregen in wat we gemiddeld aan elektriciteit verbruiken, per maand of iets gedetailleerder, per week. Soms houden we zelfs wel eens een tijdje vol om iedere dag de standen op te schrijven. De verschillen in de hoeveelheid zonne-energie per seizoen zijn mooi te zien.

De tabellen zijn uittreksels uit de spreadsheet die we bijhouden. Je ziet alle meetdagen (in rood) en alle laatste dagen van de maanden gedurende de afgelopen twee jaar. Doordeweekse dagen zijn lichtgeel en weekenddagen wit.

Op alle data waarop we de meterstand niet hebben opgenomen hebben we gewerkt met gemiddelden over de periode tussen twee data waarop dat wel is gebeurd. Begin en eind van zo'n periode zijn waarheidsgetrouw, maar de periode zelf is een benadering. Die benaderingen zijn vrij grof, zeker als je per dag zou willen kijken. Als we het soms een tijdje wel dagelijks bijhouden zien we inderdaad veel grotere verschillen tussen individuele dagen. De gemiddelden vlakken dat dus enorm af.

Hieronder zie je de maanden van 2004 (links en 2005 rechts naast elkaar. Het jaar 2004 is helemaal zonder zonne-energie en 2005 met. De cursieve gegevens zijn een prognose over de laatste drie maanden van dit jaar.

Dit jaar hebben we in de eerste drie kwartalen, dus tot 1 oktober, 1528 kilowattuur stroom van Eneco verbruikt. Met wat rekenwerk, waarbij we de wisseling naar het koude seizoen met minder zon en dus ook minder zonne'-energie evenwichtig laten meetellen, kunnen we toch met redelijke nauwkeurigheid voorspellen dat we begin januari 2006 - dus op de helft van het winterseizoen - zullen uitkomen in de buurt van de 2150 kilowattuur. In 2004 konden wij nog helemaal geen zonne-energie gebruiken en was ons jaarverbruik van 1 januari tot en met 31 december 2853 kilowattuur. Ten opzichte van 2004 is wat wij besparen zo'n 700 kilowattuur, dus ongeveer een kwart van onze totale rekening. Leuk is dat we kunnen zien dat in het 'warme' halfjaar (van 1 april tot 1 oktober) de besparing ten opzichte van vorige jaar zelfs ongeveer een derde is. In het 'koude' halfjaar is de besparing ongeveer een zesde tot misschien zelfs een vijfde.

Wij hebben geen aparte zonnestroommeter, dus we kennen het totaal aan kilowatturen dat onze zonnepanelen opleveren niet. Ik ben benieuwd of het getal van 700 kilowattuur dat deze berekening oplevert en wat dus eigenlijk het aantal kilowattuur is dat we in vergelijking met het jaar zonder zonne-energie niet meer van Eneco betrekken in de buurt komt van wat de zonnepanelen in de praktijk zouden moeten kunnen opbrengen. Zonder opbrengstmeter is het niet precies te maken, omdat we zelf dit jaar misschien meer of minder zuinig zijn geworden met elektriciteit ten opzichte van vorig jaar. 

Het  resultaat voor je eigen elektriciteitsrekening blijft erg relatief en individueel bepaald omdat er veel variabelen in het spel zijn: wel of geen terugstroommeter (bij ons nog niet); wel of niet overdag en / of 's avonds thuiswerken achter de computer (bij ons veel het geval); wel of geen nieuwe apparatuur bijgekocht en hoe vaak je die gebruikt hebt dit jaar (bij ons was dat een nieuwe inductiekookplaat ter vervanging van een tien jaar oude); al of niet blijvende gedragsveranderingen met belangrijke stroomgebruikende apparaten gedurende het jaar; meer of minder thuis koken. Dat laatste legt trouwens relatief erg veel gewicht in de schaal: als we een dag niet thuis koken 'missen' we gelijk zo'n 2 tot 3 kilowattuur in de spreadsheet. De totale hoeveelheid kilowattuur op een dag hangt heel erg af van de duur van het koken! Je kunt de getallen dus niet zonder meer doortrekken naar elke woning in de kersentuin waar zonnepanelen op liggen.

Wordt vervolgd...

Energie in cijfers? - 6 augustus 2002

Wil je weten hoeveel energie een gemiddeld Nederlands huishouden de laatste jaren gebruikt? Kijk dan hier. En dan wil je natuurlijk ook graag weten wat de verwachting is voor het gemiddeld energieverbruik van een woning in de kersentuin? Dat dácht ik al.

Er is - zoals je misschien al had voorzien - nog geen kant en klaar lijstje te geven met wat je jaarlijks aan je energierekening kwijt zult zijn voor een woning in de kersentuin, maar er is wel onderzoek gedaan in de voorbereidingsfase naar de te verwachten 'prestatie' van de kersentuin op het gebied van energie. Er valt dus wel iets over te zeggen, maar verwacht geen concrete cijfers die in alle gevallen gelden, maar eerder gemiddelden, die in de praktijk ook best nog wat zouden kunnen tegenvallen.

Theorie
Voor we aan cijfers toekomen eerst even wat theorie. De theorie van energiebesparing is globaal als volgt:

1 Gebruik niet meer energie dan nodig.
Wat je niet gebruikt hoeft niet geproduceerd te worden. Dit geldt natuurlijk als het gaat over niet-duurzaam (eindige) energie, maar ook bij duurzame (= oneindige) energiebronnen, ook al zou je dat misschien niet zo verwachten. Zodra je een oneindige energiebron gaat gebruiken, zoals bijvoorbeeld zonne-energie, zou je in theorie zo veel mogen gebruiken als je wilt, zij het dat in de praktijk zonnecellen nogal prijzig zijn en je er daar dus maar een beperkt aantal van kunt aanschaffen. Bovendien kost het veel energie om ze te maken en de grondstof, meestal silicium, is wel eindig! In de praktijk ben je dus nog steeds niet van alle beperkingen aan de bron af en is beperking van het energieverbruik wel degelijk een zinvolle besparing. Met stip op 1 dus.

2 Bespaar bij de bron.
Als je dan tóch energie opwekt, doe het dan zoveel mogelijk op duurzame wijze. Wat niet 'renewable' is, is niet duurzaam. In die zin is bijvoorbeeld hout een goede duurzame bron van energie, als je maar genoeg bomen ervoor terug blijft planten. Probleem daarbij is nog steeds dat bomen relatief langzaam groeien, de houtkap op dit moment ver de nieuwe aanplant overstijgt, en dat er bij voorkeur niet door verbranding van hout extra CO2 de lucht ingeblazen moet worden, vanwege het broeikaseffect.

3 Beperk zo veel mogelijk het energieverlies bij transport en gebruik.
Heel veel energie is al verloren gegaan voordat het is aangekomen op de plek waar het gebruikt had moeten worden. Omzetting van energie van de ene naar de andere vorm gaat ook altijd gepaard met veel energieverlies. Ook tijdens het gebruik zelf gaat veel verloren, bijvoorbeeld bij een gloeilamp. Deze heeft een effectief rendement van 5 à 10%. De overige 95 à 90% wordt omgezet in warmte. Maar als verwarming van je huis is hij toch niet echt bruikbaar... Gaat er bij jou ook al een lampje (minder) branden?
Bij besparing van energie in een woning denken we verder toch vooral aan goede isolatie en dubbel glas. Maar er zijn daarnaast ook effectieve manieren om warmteverlies bij ventilatie te verminderen. In de kersentuin wordt bijvoorbeeld vraaggestuurde gebalanceerde natuurlijke ventilatie toegepast door middel van het Alusta-systeem. Het systeem is op een bepaalde 'ventilatiebehoefte' in te stellen die wordt bepaald door het aantal aanwezige personen en of je bijvoorbeeld aan het koken bent.

EPC van 0,7
De kersentuin voldoet ruimschoots aan de huidige gangbare energieprestatienorm voor duurzaam gebouwde woningen, uitgedrukt in de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Dit is een maat voor energiezuinigheid van woningen. Je kunt het effect van maatregelen op stedenbouwkundig, bouwkundig en installatieniveau er mee uitdrukken. Hoe lager de EPC, hoe minder energieverbruik, dus hoe zuiniger met energie de woning  zal zijn. De norm is in het jaar 2000 door de overheid van 1.1 naar 1.0 bijgesteld voor alle nieuw te bouwen woningen in Nederland. De kersentuin bereikt met alle energiebesparingsmaatregelen in ieder geval een EPC van 0,7. 

In de voorbereidingsfase van de kersentuin zijn door onderzoeksbureau Ecofys de mogelijke bronnen van duurzame en minder duurzame energie en alle mogelijke besparingsmogelijkheden op een rij gezet, niet alleen met het oog op vermindering van de EPC waarde. Het bureau heeft een advies uitgebracht waarin staat welke combinatie van energieaspecten optimaal zou kunnen passen bij de kersentuin. Dat wil zeggen, er is gezocht naar de gunstigste combinatie van één of meer energiebronnen en alle mogelijke energiebesparingsmethoden volgens de door ons geformuleerde uitgangspunten, rekening houdend met een groot aantal zaken waar maar beperkt invloed op valt uit te oefenen, zoals de positie van de kersentuin binnen Leidsche Rijn, de positionering ten opzichte van de zon, de vorm van de architectuur, invloed van hoge gebouwen in de buurt, de manier van elektriciteitsopwekking voor Leidsche Rijn, om er maar een paar te noemen. 

In het advies zijn dus op een meer integrale wijze positieve en negatieve aspecten van te verwachten energieverbruik, energieopwekking aan de bron en energieverlies bij transport en gebruik in de woning meegenomen. Daarnaast is gelet op de te verwachten investeringen en periodiek terugkerende kosten die een bepaalde variant met zich mee zou brengen.

Warmtelevering
Het advies voor verwarming was helder: aansluiten op het warmtenet van Leidsche Rijn is zowel milieutechnisch als prijstechnisch gunstiger dan enig ander systeem, zoals warmtepompen al of niet in combinatie met warmteopslag in de bodem.
Milieutechnisch is er op langere termijn mogelijk wel een groot nadeel verbonden aan het warmtenet: zolang de energiecentrale afvalwarmte produceert als bijproduct van opwekking van elektriciteit en er niet speciaal voor het verwarmen van Leidsche Rijn hoeft te worden 'bijgestookt' is er niks aan de hand. Gebeurt dat bijstoken een paar keer per jaar op uitzonderlijk zware vorstdagen dan is het ook nog geen probleem. AIs bijstoken een regelmatig terugkerende, dus vrij normale zaak zou worden, dan vernietigt de extra CO2-uitstoot van de centrale het milieuvoordeel van een warmtenet dat draait op restwarmte direct en draagt de verwarming van Leidsche Rijn juist extra bij aan het broeikaseffect.

Nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn worden dus voorzien van energie via het warmtenet. Even nog voor degenen die net dat kleine extra beetje dóórdenken: heel goed geconcludeerd! Inderdaad, in de kersentuin is er géén gas, want geen enkele nieuwbouwwoning in Leidsche Rijn wordt op het gasnet aangesloten. Dat wordt dus koken op elektriciteit. En waarschijnlijk nieuwe pannen kopen als je nu gas gewend bent... Maar ook: er staat geen cv ketel in je huis. Die ruimte op zolder heb je dus over.

Actieve zonne-energie
Ecofys heeft ook een PV groeiproject geadviseerd. De kersentuin wekt in het begin in bescheiden mate zonne-energie op. Daarvoor komt een strook PV (fotovoltaïsche cellen) op de zuiddaken te liggen, ongeveer 4 m2 per woning. (Het is overigens nog niet duidelijk of deze strook ook op gestapelde woningen en huurwoningen zal worden toegepast). Mocht de prijs van PV in de toekomst nog verder dalen - er is een dalende trend - dan bestaat de mogelijkheid om er meer PV bij te leggen en op termijn alle zuiddaken van alle woningen zelfs helemaal er mee vol te leggen. De daken zijn daarop voorbereid.

Daarmee wordt de EPC-waarde verder teruggedrongen. Volgens de prognose van Ecofys uit 1998 kan zelfs de nul-waarde, waarbij een zogenaamde nulenergiebalans voor de woning ontstaat, worden bereikt bij ongeveer 49m2 PV per woning (berekend over toen nog 80 woningen in een iets afwijkende samenstelling), tegen weliswaar hoge kosten. Een nulenergiebalans woning is een 'nulenergie woning' of 'energieneutrale woning': de woning levert gemiddeld net zoveel energie op als de woning gemiddeld aan energie verbruikt. Zomers produceer je meer dan je gebruikt; dan lever je elektriciteit aan het net. 's Winters is het precies andersom, dan betrek je juist elektriciteit uit het net.  

Dit nulenergie-concept is een toekomstperspectief, dat waarschijnlijk pas op langere termijn haalbaar is. Voorlopig gaan we daarom uit van een realistische perspectief waarin wel toepassing van PV is meegenomen, maar niet zoveel dat je op woningen met een nulenergiebalans uitkomt. Dat perspectief stuurt aan op een haalbare EPC-waarde van 0,5.

Er zijn omstandigheden denkbaar die de toekomst dichterbij kunnen halen. Waarschijnlijk kan in de nabije toekomst al met minder oppervlak aan PV cellen meer energie worden opgewekt, zodat de getallen wat gunstiger worden.  En zoals gezegd worden PV panelen steeds goedkoper. Op dit moment kost een PV eenheid van ongeveer een vierkante meter ongeveer EUR 450.
Tenslotte kan ook de grootste financiële drempel misschien worden genomen door een energieleverancier de gelegenheid te geven om zonnecellen op onze daken te leggen, maar zelf in eigendom te houden, bijvoorbeeld tegen een korting op de prijs van de aan de kersentuin te leveren energie of tegen een vastgesteld 'huurbedrag' van onze daken per jaar.

Energieverbruikprognose de kersentuin
Zijn er concrete getallen waar je rekening mee kunt houden?  Feitelijk zijn die voor een huishouden onbekend totdat je na een jaar bewoning de rekening kunt opmaken. Een ding durf ik wel te zeggen: volgens een in mijn herinnering gegrifte tabel zou je door te wonen in een woning in de kersentuin tot maximaal ongeveer de helft kunnen besparen vergeleken met het normale energiegebruik van een gemiddeld huishouden in een gemiddelde Nederlandse woning van vergelijkbaar formaat. Voor wat betreft het elektriciteitsverbruik kun je bij een gemiddelde woning waarin geen gasaansluiting aanwezig is tegenwoordig rekenen op een normaal verbruik van rond 4000KWH. Reken uit je winst.
Je zult begrijpen dat getallen nooit hard te maken zijn voor een individueel huishouden, omdat het erg afhankelijk is van de hoeveelheid elektrische apparatuur die je in huis hebt en de individuele gebruiksgewoonten die je er op na houdt, hoe je huishouden is samengesteld, of je veel of weinig thuis bent, enzovoort.  Oftewel, het is heel gevaarlijk om concrete getallen te noemen en dat doe ik dan ook liever niet. Hoe dan ook, het staat als een paal boven water, dat de totale energiekosten in ieder geval een stuk lager zullen zijn dan die voor een huis buiten de kersentuin. En vergeet ook niet dat bij stijgende energieprijzen alle besparingen dubbel en dwars doortellen! 

Grote cijfers
Voor wie het leuk vindt zijn hier ook nog wat grote cijfers uit de berekening van het benodigde PV oppervlak door Ecofys. De prognoses uit 1998 geven concrete getallen bij het sluitend maken van de nulenergie- en de nulemissiebalans met PV:

  • 1m2 PV levert 0,76 Gj/j primaire energie

  • 1m2 PV vermijdt 0,057 ton CO2/j

Het primair energieverbruik in het totale project ligt rond de 3000 GJ/j en de CO2 emissie rond de 175 ton/j. Voor nulenergiebalans is dus nodig 3950 m2 PV d.w.z. 49 m2 per woning. Voor een nulemissiebalans is nodig 3070m2 PV, d.w.z. 38m2 per woning.

Deze berekening is gemaakt op een projectomvang van 80 woningen (60 grondgebonden en 20 gestapelde woningen), die in een later stadium nog is veranderd en uiteindelijk tot de huidige omvang van 93 woningen (62 grondgebonden en 31 gestapelde woningen) heeft geleid.

Ter (grove) vergelijking: het grootste zonnedak ter wereld op de Floriade telt 19.000 zonnepanelen, heeft een oppervlak van 30.000m2 en is volgens Nuon goed voor de totale elektriciteitsbehoefte van ongeveer 400 huishoudens. Wie het verschil ziet mag het zeggen!

Ronald Koekkoek

Literatuur:
drs C. Stap, ir E.M. Bader, ir. M.R. Mooij; Energieconcepten De Kersentuin, Ecofys,1998

nieuws? stuur een bericht aan de redactie

naar boven