de kersentuin archeologie in Leidsche Rijn

<< terug  naar de nieuwspagina ·

· door Ronald Koekkoek en Marian Geurtsen · nieuws? stuur een bericht aan de redactie · MMIV KAL aprilis VI

· LINKS ·

folder over Romeinse wachttoren

erfgoed in Leidsche Rijn

tastbaar verleden

Historische verenging Vleuten, De Meern en Haarzuilens

volg het onderzoek naar het romeinse schip

Kijk op de website van de kersentuin...

6 april 2004
eerste dode door geweld in parkwijk

3 april 2004
tweede romeinse weg ontdekt

25 februari 2004
romeinse schoenenmode

6 oktober 2003
nog groter romeins schip in Woerden

2 oktober 2003
't Zand heeft vierde romeinse wachttoren

28 mei 2003
Romein in zicht!

5 februari 2003
Romeins museum in Leidsche Rijn?

25 november 2002
je slaapt naast een Romein in de 'hortus cerasi'

12 november 2002
hoe slaapt het op de limes?

7 november 2002
romeinse vondst

Eerste dode door geweld in Parkwijk - 6 april 1004

De opgravingen op wat nu de kruising van de HOV-baan en de Rijn-Kennemerlandlaan is, richtten zich vooral op de middeleeuwse nederzetting: een boerderij, waterputten, afvalkuilen en veel paalgaten waar woningen gestaan kunnen hebben. Tijdens deze opgraving, die al in 1999 plaatsvond, werd ook een skelet gevonden. een skelet opgraven is een zorgvuldig karwei Het conserveren en dateren van het skelet is vakwerk dat niet op de archeologische vindplaats zelf gedaan kan worden, dus daarvoor werd het overgebracht naar het Archeologisch en Bouwhistorisch Centrum van de gemeente Utrecht. Tjeerd Pot, vrijwilliger in het laboratorium, heeft het skelet onderzocht. Waarschijnlijk is het van een man geweest van rond de 40 jaar oud, die ergens tussen 1500 en 2500 jaar geleden is vermoord door een aantal klappen op zijn achterhoofd. Aangezien er in het landschap geen sporen waren van een graf, lijkt het erop dat de Rijn hem heeft meegenomen en aan wal gespoeld, en vervolgens liefdevol bedekt met een laag zand.
bron: VAR, weekblad voor Vecht-, Amstel- en Rijnstreek. 

naar boven

Tweede Romeinse weg ontdekt - 3 april 2004 

Bij de aanleg van een duiker tussen de twee waterplassen in Veldhuizen, vlakbij de vondst van het Romeinse schip en de Romeinse limesweg, is een tweede weg ontdekt. Archeologen vonden een kistconstructie van elzen- en eikenhout met vlechtwerkmatten, die samen de constructie van de weg gedragen hebben. Erik Graafstal, de stadsarcheoloog, gaat ervan uit dat het een soort omleggingsweg betreft, door de Romeinen aangelegd rond 200 na Christus. De oorspronkelijke weg, aangelegd rond 100 en 125 na Christus, was onbegaanbaar geworden doordat de Rijn steeds van loop veranderde. De vondst is belangrijk voor de reconstructie van de strijd die de Romeinen tussen 80 en 250 na Christus gevoerd hebben met de rivier om de weg begaanbaar te houden.
bron: Weekblad De Brug, 31 maart 2004

naar boven

Romeinse schoenenmode - 25 februari 2004

Het Romeinse schip van Leidsche Rijn is verdwenen, en de website van het schip is gestopt met nieuws melden, maar het onderzoek naar het schip gaat gewoon door. Onlangs zijn de schoenen van de schipper en zijn metgezel/ vrouw onderzocht. En wat blijkt? Ze hadden hun zondagse schoenen bij zich. Schoenen die in de mode waren tussen 180 en 200 na Christus. Wat zouden ze ermee gedaan hebben? Was er gelegenheid om uit te gaan in de dorpen of de castella langs de rivier?

naar boven

Nog groter Romeins schip in Woerden - 6 oktober 2003

In Woerden wordt op dit moment hard gewerkt aan de opgraving van - jawel - een Romeins schip. Groter dan het eerste schip dat in Leidsche Rijn is opgegraven en uniek, zeggen de berichten.  Het schip 'Woerden-7' is 4,70 m breed en heeft een geschatte lengte van tussen de 30 en 35 meter. Daarmee is het ongeveer even groot als het tweede schip dat in juni in Leidsche Rijn is aangetroffen en meteen weer ondergedekt, op steenworp afstand van het eerste schip in Leidsche Rijn. Of dit tweede schip ook opgegraven zal worden, is nog niet bekend.
Het eerste schip in Leidsche Rijn stelde de archeologen al voor een raadsel, aangezien het stroomopwaarts lag. Tot nu toe is de gangbare theorie dat de rivierschepen alleen stroomafwaarts voeren, vanuit Duitsland beladen met bouwmaterialen de Rijn af en vervolgens afgezonken werden of hergebruikt als bouwmateriaal. Hoe komt het dan dat het romeinse schip van Leidsche Rijn met de voorsteven stroomopwaarts lag? En waarom zou de schipper zoveel moeite doen om een woonverblijf op de boot te bouwen als de boot toch maar één keer hoefde varen?
Het schip dat nu in Woerden opgegraven wordt, levert nog meer bewijs dat de bestaande theorie van de eenmalige afvaart niet klopt. Dit schip heeft gaten voor roeispanen en bankjes voor wel twaalf roeiers. Nog nooit eerder is dit gevonden op een vrachtschip voor de binnenvaart. En het betekent dat het mogelijk is met een dergelijk schip weer stroomopwaarts te roeien, terug naar Duitsland. Blijkbaar waren de Romeinen toch niet zulke grootverspillers van hout dat ze schepen bouwden als wegwerpboten. 
Wie wil gaan kijken: van 22-25 oktober is er een 'archeologie-4-daagse' in hartje Woerden, waar het schip dan helemaal zichtbaar zal zijn. Hoe het intussen met ons eigen Leidsche Rijnse schip verdergaat in Lelystad, kun je lezen op www.romeinsschip.nl

naar boven

't Zand heeft Romeinse wachttoren nummer vier - 2 oktober 2003

Archeologen hebben bij proefonderzoek in de nieuwe bouwlocatie 't Zand opnieuw zeer gave resten van een Romeinse wachttoren gevonden. Meer over deze vondst op de website van Leidsche Rijn. Afgelopen woensdag zijn de resten van deze wachttoren alweer ondergedekt. Hij hoeft niet opgegraven te worden omdat op deze plek geen bebouwing zal komen. De resten liggen in het toekomstig Zandpark, waar ook de schoorsteen staat en het kindercluster 't Zand gaat komen. De eerste wachttoren in Leidsche Rijn werd ongeveer een jaar geleden ontdekt en leverde een heel nieuw beeld op van de grensbewaking van het Romeinse Rijk. Tot dan toe werd gedacht dat de grens alleen bewaakt werd vanuit de castella, die zo'n 10 kilometer van elkaar vandaan liggen. Nu blijken er tussen de romeinse forten nog wachttorens gestaan te hebben, zo dicht bij elkaar dat je vanuit de ene toren precies de andere nog kon zien en met rooksignalen kon bereiken. Zo kunnen  zowel de grensweg als de rivier in hun geheel in de gaten worden gehouden. Was dat nodig dan? Waren die Batavieren aan de andere kant van de grens zo gevaarlijk? Voor wie nog het beeld heeft dat de beschaafde Romeinen aan de zuidkant van de rivier het land cultiveerden terwijl aan de noordkant van de Rijn de Batavieren hun kans afwachten om in grote hordes op te rukken: nee, van de overkant van de rivier hadden de Romeinen weinig te vrezen. En net zomin is de zuidoever van de rivier gecultiveerd geweest, afgezien van een smalle strook waar het land iets hoger lag en waar de castella en bijbehorende dorpjes zijn ontstaan. Het land aan beide kanten van de Rijn bestond in de eerste eeuw na Christus uit moeras, onbegaanbaar en onleefbaar voor zowel Romeinen als Batavieren. De rivier zelf was de enige mogelijkheid om door het land heen te komen, althans, totdat de Romeinen het plan opnamen om een weg aan te leggen langs de rivier. Overmoedig of naïef? Ze hadden er in ieder geval veel moeite mee om deze weg in stand te houden, blijkt uit de opgravingen in Veldhuizen. De weg was aangelegd op een dijk verstevigd met basaltblokken (zichtbaar op de foto). Niet alleen om de weg te beschermen tegen de rivier, maar ook om te voorkomen dat de weg zou verzakken in het moerassige gebied. Hoewel de weg nog in de tijd van keizer Trajanus (ca. 100 n.C.) helemaal opnieuw was gebouwd, zijn er reparaties zichtbaar aan het dijklichaam uit de tijd van keizer Hadrianus (122 n.C.). 

Zelf eens reizen langs de Romeinse weg? Op www.teleacnot.nl staat een fietsroute van Xanten naar Katwijk aan Zee.

naar boven

Romein in zicht! - 28 mei 2003

Romeins schip in situ op 25 mei 2003

We dachten dat we wel wat gewend waren van de bouwplaats, maar nog veel modderiger werden we op de archeologische opgraving waar in het afgelopen weekend het Romeinse schip, de weg en de wachttoren te bezichtigen waren. Het schip ligt er mooi bij. Alle details zijn te zien: van de ijzeren nagels waarmee de planken over elkaar heen vastgenageld zijn tot de brandsporen op de plek waar een kookplaats geweest moet zijn. En het schip ziet er zo gaaf uit, alsof je het alleen maar even naar open water hoeft te slepen om er weer mee te kunnen varen.

Het lijkt niet ouder dan honderd jaar, maar het heeft wel meer dan 1800 jaar onder de grond gelegen. Je stelt je voor hoe het schip vergaan is - in een storm? - hoe de schipper en zijn maat - zijn vrouw? -  zich hebben kunnen redden. Op de weg langs de rivier staan ze nog te trillen omdat ze zelf dan wel gered zijn, maar hun schip verdwijnt snel onder water. En met dat schip ook hun middelen van bestaan, de dure gereedschappen, de potten die ze nog uit Zuid-Duitsland meegenomen hadden. Hier op deze plek heeft de rivier gestroomd. Hier hebben mensen gevaren, de Rijn op en af. Hier hebben mensen over de weg gereisd, op weg naar onbekend land, of juist terug naar familie en vrienden. Hier hebben mensen wacht gelopen, geleefd, liefgehad en gevochten, zich verveeld en plezier gemaakt, achttien eeuwen geleden. 
"Hé, het schip staat onder de douche!" roept een kind uit. Eens in de zoveel tijd schiet de sprinklerinstallatie aan die boven het hele schip is aangebracht. Het moet nat gehouden worden, want het hout is zo bros geworden dat het uit elkaar zou vallen als het zou opdrogen. In juni wordt het schip in zijn geheel naar Lelystad vervoerd, om het te conserveren zodat het ook in de toekomst nog te zien zal zijn. De vondsten die op het schip gedaan zijn, liggen uitgestald in vitrines langs de kant van de tent: potscherven, een compleet aardewerk schaaltje, een koevoet. De sleutel van de deurtjes van de roef, een paar leren schoenzolen, een houten emmer, en een kleiner sleuteltje van een kist die zelf ook gevonden is.

Terwijl in de tent bij het schip drommen mensen langs de hekken lopen, doe ik mijn best om even verderop niet in de modder weg te zakken en ondertussen te horen wat Erik Graafstal staat te vertellen bij een andere put. Nog maar een paar dagen geleden is hier eindelijk de Romeinse weg gevonden waar zo lang naar is gezocht. Door het vuur waarmee Erik Graafstal vertelt, de stadsarcheoloog van Utrecht, krijg je vanzelf ontzag voor de brokken steen en de kleurverschillen in de grond, die je anders nooit opgevallen zouden zijn, maar nu bewijzen blijken te zijn dat hier de "A 12 van het Romeinse rijk" ligt. Over deze route is zoveel eeuwen geleden keizer Hadrianus gereisd op weg naar Brittannica. De Romeinen hadden toen al door dat gewoon een hoop stenen neerleggen niet genoeg was om in de venige bodem van Holland een weg aan te leggen. Een compleet dijklichaam is er aangelegd; de houten beschoeiing die de weg moest beschermen tegen de rivier ligt er nog. Zelfs heipalen werden gebruikt om de dijk bijeen te houden. Hoe zou een Romeinse heimachine eruit gezien hebben?

 

Tussen de bedrijven door ben ik nog getuige van een modeshow van militaire uitrustingen, die gehouden wordt door een paar Romeinse soldaten onder de barse leiding van een centurion. In ons deel van het land zullen zeer waarschijnlijk alleen maar hulpsoldaten gevestigd geweest zijn en geen echte Romeinen. Verschil moet er zijn: deze hulpsoldaten moeten het doen met een verouderde uitrusting en minder soldij. Maar bij het eten tellen andere wetten en roept de centurion vergeefs dat hij recht heeft op meer vlees dan de anderen.

 

Meer over de opgraving van het Romeinse schip in Veldhuizen kun je vinden op de website van Leidsche Rijn en in het Utrechts Nieuwsblad; maar het schip heeft ook een eigen website van het NISA, met een weekjournaal, webcams, de geschiedenis van de opgraving en veel foto's van alle vondsten. 

tekst: Marian, foto's: Ronald, 25 mei 2003

naar boven

Romeins museum in Leidsche Rijn? - 5 februari 2003

Er moet een museum komen voor de Romeinse geschiedenis van Leidsche Rijn. Zo zegt de woordvoerder van de "Historische vereniging Vleuten, De Meern en Haarzuilens" in het Utrechts Nieuwsblad. Zie hieronder voor onze archeologische berichtjes over de Romeinse bewoners van Leidsche Rijn rond het begin van onze jaartelling.

naar boven

Je slaapt naast een Romein in de 'hortus cerasi' - 25 november 2002

Er is enorm veel archeologie in Leidsche Rijn. Recent zijn nog resten van een Romeinse wachttoren en eerder dit jaar een aanlegplaats mét schip gevonden, vlak bij Vleuten. Maar wist je dat ook heel dichtbij de kersentuin, op hemelsbreed nog geen 200 meter van de bouwplaats, ooit Romeinen zich te rusten moeten hebben gelegd in hun castellum langs de limes, de grens van het Romeinse rijk? Het kan zelfs nóg dichterbij: Wist je dat je in de kersentuin (hortus cerasi) straks vredig kunt slapen op een steenworp afstand van een twintig eeuwen geleden gestorven Romein?

Je hebt hem vast al wel gezien: die bocht in de weg langs de kersentuin met de apart liggende rijbanen, de Langerakbaan naar de rotonde op 't Zand. Even afgezien van de apart liggende rijbanen - het waarom daarvan is ons ook nog steeds een raadsel - is het apart dat de Langerakbaan niet ten zuiden van de Groenedijk aansluit op de castellumlaan. Dat de weg de Groenedijk kruist en een ruime bocht maakt ter hoogte van de kersentuin is geen ontwerpgrapje van de stedenbouwkundige en heeft ook niet direct te maken met problemen met onteigening van de grond. De rotonde op het zand ligt noordelijker dan je logischerwijs misschien zou verwachten om een belangwekkende archeologische vindplaats niet verder te verstoren. Er heeft een Romeins castellum ofwel een versterkte legerplaats gelegen net ten zuiden van de aansluiting van de Groenedijk op de Castellumlaan. In de plannen voor Leidsche Rijn is ervoor gekozen om zowel het castellum als de omliggende archeologie zoveel mogelijk te sparen voor het nageslacht. 


Een klein stukje van de omgeving van de kersentuin (rechtsboven). Er liggen resten van een Romeins castellum onder de Castellumlaan. (linkeronderhoek)

klik op de archeologische kaartDie vindplaats van het castellum op de Hoge Woerd, net ten noorden van De Meern is niet nieuw: er is al voor het eerst naar gegraven in de jaren dertig van de negentiende (!) eeuw. De vindplaats is dus al lang bekend en er is niet altijd even voorzichtig mee omgesprongen als nu het geval is. Er is nog niet zo erg lang geleden zelfs een nieuw huis gebouwd op de plaats van dit castellum en de castellumlaan, de uitvalsweg van de Meern in noordelijke richting ligt er ook al langer. Ook in de directe omgeving zijn in de twintigste eeuw huizen gebouwd (rechtsboven op de plattegrond hieronder).


Projectie van het castellum op een recente kaart van de castellumlaan tot aan de kruising met de Groenedijk. De rivier liep op deze plaats aan de westkant langs het Castellum. In de directe omgeving zijn resten van crematies en grafkuilen gevonden, die erop wijzen dat er een begraafplaats is geweest. De vindplaatsen van crematie- en grafresten liggen meer ten noordoosten van het castellum (in de rechterbovenhoek van het kaartje, dus nog iets dichter bij de kersentuin (die is niet op dit kaartje zichtbaar).

Er mag dan volop nieuwbouw gepleegd worden in Leidsche Rijn, we zijn dus beslist niet de eerste bewoners. Het hele gebied tussen Utrecht, Vleuten en De Meern, kortom het stroomgebied van de oude Leidse Rijn is een vindplaats van met name Romeinse bewoning en bebouwing. Daarom onder andere hebben we in Parkwijk een groot archeologisch park en een klein archeologisch park. Het is ook niet het enige castellum geweest in de buurt. Ze lagen op regelmatige afstand van elkaar langs de rivier op 8 kilometer van elkaar. Er heeft bijvoorbeeld ook een castellum gelegen op de plek waar nu de Domkerk staat. (De plaatsnaam Utrecht komt overigens van het Latijnse woord Trajectum, dat doorwaadbare plaats betekent, en stamt uit de tijd dat Utrecht een Romeinse legerplaats was).

Naast de castella waar de soldaten woonden, waren er waarschijnlijk wegdorpen waar inheemse handels- en ambachtslieden woonden, en misschien zijn er ook wel wat villa's van Romeinse herenboeren geweest. Een indruk van het leven rond een castellum langs de rivier kun je krijgen op de website van het Limburgs Museum (kijk verder). Overigens lagen deze Romeinse legerplaatsen allemaal ten zuiden van de Rijn. De Rijn zelf heeft in de twintig eeuwen na de Romeinen allerlei veranderingen ondergaan. De laatste verandering in onze buurt is de kanalisering in het begin van de twintigste eeuw geweest. Hij is dus inmiddels ook een stuk opgeschoven!

Een virtuele rondleiding door een Romeins villa-complex kun je krijgen op de pagina van de villa van Hechingen-Stein in Duitsland (kijk hier). Natuurlijk was Nederland voor de Romeinen maar een dunbevolkte uithoek waar niet alle staaltjes van de Romeinse woningbouw van pas gekomen zullen zijn. Maar iets verder van onze klei vandaan hadden de Romeinen brede ideeën over sociale woningbouw. De rijkelui in de stad woonden in een domus (kijk hier voor een rondleiding door een stads huis ). Maar voor het gewone volk kenden de Romeinen al gestapelde bouw. En ruim 2000 jaar vóór de ineenstorting van het WTC had keizer Augustus (Romeins keizer van 27 voor Christus tot 9 na Christus) bepaald dat een flat niet hoger mocht zijn dan twintig meter, want als ze daarboven uit staken, was er veel te veel gevaar voor... juist ja: brand en instorting. Tja, wat doen wíj nu eigenlijk met die wijsheid vandaag de dag? Antwoord: de kersentuin is op zijn hoogste punt - dat is gemeten aan de binnenkant van de nok van KGS 52 en 53 -  precies 16,32 meter hoog. De architect is dus netjes binnen de Romeinse hoogbouw-'limes' gebleven!

naar boven

Hoe slaapt het op de limes? - 12 november 2002

De wereldvondst die een paar weken geleden in Leidsche Rijn het licht zag is afgelopen zaterdag druk bezocht. Zo'n 2000 mensen waren geïnteresseerd in de pas opgegraven Romeinse wachttoren, de oudste in zijn soort in heel Europa. 'Romeinse' grenspaal. Klik hier voor vergroting.De noordelijke grens van het Romeinse rijk, de 'limes' werd ermee bewaakt, en naar nu blijkt stond er om de 800 meter een. Daaruit kunnen de archeologen concluderen dat de Rijn veel strenger bewaakt werd dan tot nu toe werd gedacht.

Waren er ook meer aanvallers en indringers dan er tot nu toe gedacht werd? En slaap je dan eigenlijk nog wel rustig als Romein? In het UN komt de opgetogen Utrechtse archeoloog Erik Graafstal aan het woord over dit laatste heikele punt.
Quod erit demonstrandum.

foto's wachttoren: Utrechts Nieuwsblad
foto grenspaal: Marian Geurtsen

Romeinse vondst - 7 november 2002

Er is de afgelopen jaren in Leidsche Rijn veel activiteit van archeologen geweest. Als er ergens gebouwd gaat worden krijgen zij eerst de kans om de bodem te doorzoeken op resten van vroegere bewoning in het gebied. En die bewoning is er volop geweest. Er worden vooral veel Romeinse resten gevonden.
klik op de archeologische kaart Een paar weken geleden was het weer raak. En niet zo'n klein beetje ook. In Vleuterweide is dit keer een belangwekkend Romeins militair bouwwerk opgegraven, waarschijnlijk een soort versterkte wachtpost. Een bijzondere ontdekking voor ons land. Wie wil kan de opgegraven eiken balken die in opmerkelijk goede staat verkeren aanstaande zaterdag 9 november van 10.00 tot 16.00 uur bewonderen.
kaart en info: J.H.J Joosten, Historische Vereniging Vleuten - De Meern;
nieuwsbronnen:  Utrechts Nieuwsbladleidscherijn.nl (kijk hier ook voor routebeschrijving)

naar boven